Μαγικές εικόνες από την «εξερεύνηση» του νεότερου ναυαγίου στην Κύπρο

Όπως θα δείτε στα βίντεο που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό junglist2 στο YouTube, δύτες κάνουν κατάδυση στο νεότερο ναυάγιο της Κύπρου, στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας.

Υπενθυμίζεται ότι η πόντιση του πλοίου πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και έγινε σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από την ακτή και έχει ως σκοπό τη δημιουργία υφάλου.

Στο σημείο ποντίστηκε και το μικρότερο σκάφος Lef1, το οποίο μαζί με την “Ελπίδα” συνθέτουν τον τεχνητό ύφαλο σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

 Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος της πόλης σημείωσε κατά την πόντιση ότι, ««Γαλάζια Λάρνακα»: Από τη θεωρία στην πράξη! Η ανάπτυξη της «Γαλάζιας Λάρνακας» δεν είναι μονοδιάστατη έννοια για εμάς! Σήμερα με την #Πόντιση του πλοίου Ελπίδα (μήκους 66 μέτρων) βοηθούμε στην ανάπτυξη της #Βιοποικιλότητας των βυθών της Λάρνακας, καθώς και στην αύξηση και εμπλουτισμό του #ΚαταδυτικούΤουρισμού. Τα λόγια μας γίνονται έργα. Τα έργα θα εμπλουτιστούν σύντομα και με επιπρόσθετες δράσεις! Συγχαρητήρια στους διοργανωτές».

Το ναυάγιο βοηθάει σημαντικά στη δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπτυξης και διατροφής για πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και κυρίως για τα ψάρια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή.  Παράλληλα, η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων στη Λάρνακα, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι αγαπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα.

Τα έργα τεχνιτών υφάλων που προωθεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, μέσω του προγράμματος «Θάλασσα», με συνολικό κόστος 2.2 εκ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Πηγή: Sigmalive