Λιώνουν οι πάγοι

Το λιώσιμο των αρκτικών πάγων τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών είναι πιθανόν να οδηγήσει στην εξαφάνιση των δύο τρίτων των πολικών άρκτων στον κόσμο μέχρι το 2050, σύμφωνα με μελέτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι πολικές άρκτοι, για τις οποίες οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ προτείνουν να περιληφθούν στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, έχουν ανάγκη τους πάγους ως βάση για το κυνήγι της φώκιας, της κύριας πηγής της διατροφής τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας, του Geological Survey, οι αρκτικοί πάγοι που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον της πολικής άρκτου θα μειωθούν κατά 42% τις προσεχείς δεκαετίες. Το καλοκαίρι είναι η κρίσιμη περίοδος κυνηγιού και αναπαραγωγής των μεγάλων αυτών θηλαστικών.

Η ομάδα που απαρτίζεται από επιστήμονες της αμερικανικής κυβέρνησης ανέλυσε σε μια έξι μηνών το σύνολο των δεδομένων για να διαπιστώσει τη σχέση ανάμεσα στην έκταση των πολικών πάγων και την επιβίωση των πολικών άρκτων, ο πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται στα 20.000-25.000 θηλαστικά σήμερα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι εκτιμήσεις τους είναι μετριοπαθείς διότι τα καλύτερα πρότυτα πληροφορικής που εφαρμόζονται πιθανώς υποτιμούν τον ρυθμό τήξης των αρκτικών πάγων.
Πηγή: skai.gr