Ξάνθη: Νεκρή καρέτα – καρέτα εντοπίστηκε στην παραλία των Αβδήρων

Μια ακόμα χελώνα καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία των Αβδήρων στην Ξάνθη. Το άτυχο ζώο φαίνεται χτυπημένο σε πολλά σημεία του σώματός του γεγονός που προφανώς επέφερε και τον θάνατό του.

Είναι πολλά τα περιστατικά, κυρίως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, που θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια εντοπίζονται νεκρά τόσο σε παραλίες του Θρακικού Πελάγους όσο και δυτικότερα, σε παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας προκαλώντας τον έντονο προβληματισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βιοχημικός ερευνητής Δρ. Γρηγόρης Κρέη, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Πέραμο Καβάλας, ο θάνατος αυτών των θαλάσσιων ειδών οφείλεται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες. «Τόσο οι θαλάσσιες χελώνες όσο και τα δελφίνια», τονίζει, «μπορούν να τραυματιστούν πολλές φορές και θανάσιμα είτε γιατί μπλέκονται στα δίκτυα των ψαράδων, είτε γιατί έχουν χτυπηθεί από την προπέλα κάποιου σκάφους, είτε ακόμα γιατί έχουν καταπιεί κάποιο πλαστικό που δυστυχώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί το πεπτικό τους σύστημα. Υπάρχει πάντα βέβαια και το ενδεχόμενο του φυσικού θανάτου του ζώου».

Ο κ. Κρέη σημειώνει ακόμα πως είδη όπως η θαλάσσια χελώνα κατά πάσα πιθανότητα δεν αναπαράγονται στα νερά της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου εντοπίζονται νεκρά, ωστόσο ταξιδεύουν μέχρι εδώ προς αναζήτηση τροφής ή για διάφορους άλλους λόγους.

Ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ εκτιμά ότι τον χειμώνα παρατηρούνται περισσότερα περιστατικά θανάτου τέτοιων θαλάσσιων ειδών καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες η ανθρώπινη δραστηριότητα στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι μεγαλύτερη και λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσέγγιση των ζώων στις ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ