Κορωνοϊός-Έρευνα: Eκτρεφόμενα-κατοικίδια ζώα δεν μολύνονται μεταξύ τους, δεν μολύνουν άνθρωπο

Τα πιο σημαντικά εκτρεφόμενα ζώα στη Γερμανία δεν μπορούν να μολυνθούν με τον κορωνοϊό ούτε και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο, κάτι που ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα. Αυτό προκύπτει από έρευνα  του Ινστιτούτου Φρίντριχ- Λέφερ η οποία έγινε για λογαριασμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα, το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι εκτρεφόμενα ζώα όπως οι χοίροι και τα κοτόπουλα δεν διατρέχουν κίνδυνο να μολύνουν με κορωνοϊό τα άλλα ζώα που εκτρέφονται μαζί τους. Σε μεμονωμένα ζώα όπως τα βοοειδή, παρατηρήθηκε απλώς ένας «ελάχιστος πολλαπλασιασμός κορονοϊού», ο οποίος όμως δεν μεταδόθηκε ούτε καν μετά από επαφή τους με άλλα εκτρεφόμενα βοοειδή, αναφέρεται επίσης στα συμπεράσματα του εν λόγω Ινστιτούτου. Από αυτά τα ζώα δεν υπάρχει επίσης κίνδυνος μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. 

Εξετάστηκαν όμως και λοιμώξεις κορωνοϊού στα κατοικίδια. Σε γάτες και σκύλους εντοπίστηκαν μεν λοιμώξεις SARS-CoV-2 οι οποίες ερευνήθηκαν επίσης πειραματικά,  αλλά δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι μολύνονται από αυτά τα κατοικίδια ζώα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ