Κορώνεια: Επίσπευση των έργων καθαρισμού

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό προτίθεται να στείλει τις επόμενες ημέρες η νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη διάσωση στην λίμνης Κορώνειας.

Όπως δήλωσε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά από σύσκεψη με αντικείμενο την οικολογική κρίση στη λίμνη, θα ζητηθεί η παράκαμψη της γραφειοκρατίας, με στόχο να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα καθαρισμού.

Ο κ. Ψωμιάδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα έργα του σχεδίου διάσωσης και ανασυγκρότησης της λίμνης, ενώ πρόσθεσε ότι η νομαρχία δε διαθέτει το ανάλογο προσωπικό.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν φαίνονται αισιόδοξοι για τη σωτηρία της λίμνης, καθώς όπως αναφέρουν, ακόμα και ένα αναχαιτιστεί προσωρινά το φαινόμενο με τα δεκάδες νεκρά πουλιά, η Κορώνεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια για να ανακάμψει.

Τις τελευταίες ημέρες περισσότερα από διακόσια πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά στις όχθες της λίμνης, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται σε αύξηση της πυκνότητας των τοξικών ουσιών, εξαιτίας των θερμοκρασιών και της μείωσης της στάθμης του νερού.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωπονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Ζαλίδης, έκανε λόγο για χημική ανισορροπία της λίμνης, επισημαίνοντας ότι μέσα σε ένα χρόνο ο όγκος του νερού έχει μειωθεί στο μισό.
Πηγή: skai.gr