Κλείσιμο

Κολομβία: Το Ναυτικό εντόπισε δύo μεγάλα ναυάγια – Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο

Στις εικόνες που ελήφθησαν σε βάθος 930 μέτρων και σε τοποθεσία κοντά στη χερσόνησο Barú, διακρίνονται λεπτομέρειες από κανόνια, σπαθιά και χρυσά νομίσματα

Το Ναυτικό της Κολομβίας - Armada Nacional - επιβεβαίωσε τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ότι εντόπισε δύο νέα μεγάλα ναυάγια κοντά στη θέση όπου είναι θαμμένο το ναυάγιο του «Σαν Χοσέ».

Τα ναυάγια φωτογραφήθηκαν από ένα υποβρύχιο ρομπότ, εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης. 

Οι πρώτες εικόνες των βυθισμένων πλοίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο Iván Duque, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Diego Molano, και τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Gabriel Pérez Garcés.

Στις εικόνες που ελήφθησαν σε βάθος 930 μέτρων και σε τοποθεσία κοντά στη χερσόνησο Barú, διακρίνονται λεπτομέρειες από κανόνια, σπαθιά και χρυσά νομίσματα. 

Το θρυλικό γαλιόνι «Σαν Χοσέ», ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της ισπανικής αρμάδας, βυθίστηκε στις 8 Ιουνίου 1708, κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής ναυμαχίας. Το πλοίο με τα 62 κανόνια και τα διακριτικά του ισπανικού στέμματος ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα φορτία.

Το 600μελές πλήρωμά του χάθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης και τα λάφυρά του έμεινα θαμμένα στον ωκεανό μέχρι το 2015. 
Μετά από εξαντλητική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν το κολομβιανό ναυτικό και ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole της Μασαχουσέτης, η ταυτότητα του «Ιερού Δισκοπότηρου των Ναυαγίων» επιβεβαιώθηκε το 2018 και προκάλεσε διεθνή συζήτηση μεταξύ Κολομβίας και Ισπανίας για το ποια χώρα έχει τη νομική δικαιοδοσία επί του ναυαγίου.

Δύο νέα ναυάγια στην Κολομβία

Η Ισπανία ισχυρίστηκε ότι, καθώς το πλοίο βυθίστηκε με τη βασιλική της σημαία και η περιοχή αποτελεί ιερό τόπο ταφής 600 ψυχών, όλα τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν ήταν δικαιωματικά δικά της, δείχνοντας και τον αντίστοιχο χάρτη. 

Η Κολομβία, ωστόσο, υποστήριξε ότι το πλοίο βρίσκεται στα δικά της χωρικά ύδατα και ότι αυτός ο υποβρύχιος θησαυρός ανήκει πλήρως στο κράτος. 

Τον Μάιο του 2018, οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμβιβασμό στη μεταξύ τους διαμάχη για την ιδιοκτησία του «Σαν Χοσέ». 

Πάνω από 6.000 φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια εκτεταμένη σειρά από αντικείμενα, διασκορπισμένα σε πολλά ναυτικά μίλια του πυθμένα του ωκεανού.

Κατά την παρουσίαση των πιο πρόσφατων υποβρύχιων ανακαλύψεων, ο πρόεδρος της Κολομβίας επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι όλος αυτός ο θησαυρός είναι μια ενιαία κληρονομιά, δεν μπορεί να διαιρεθεί. Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και υπολογιστών έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε όλη αυτή την υποθαλάσσια κληρονομιά», πρόσθεσε.
 

Πηγή: skai.gr