Κινδυνεύει η ζωή τους από το ψύχος - Έκκληση βοηθείας μέσω του SKAIgr

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Τα αδέσποτα ζώα καθημερινά παλεύουν να επιβιώσουν από τις κακοποιήσεις, τα αυτοκίνητα και αυτές τις μέρες από τον καιρό. Όποιος νομίζει ότι τα ζώα δεν κρυώνουν κάνει λάθος. Και κρυώνουν και υποφέρουν και κινδυνεύουν να πεθάνουν όταν η θερμοκρασία είναι κοντά και υπό το μηδέν. Ένας μεγαλόσωμος σκύλος 17 ώρες χωρίς φαγητό και μία γάτα 6 ώρες χωρίς φαγητό πεθαίνουν. Ιδίως όταν βραχούν η αντίστροφη μέτρηση επιταχύνεται.

Πολλές φορές σκυλιά και γατιά έχουν βρεθεί νεκρά μετά από τα μεγάλα κρύα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα κοντότριχα ζώα, τα ηλικιωμένα και φυσικά τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια, χωρίς να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα δεν κινδυνεύουν. Εξαιρετικά επικίνδυνος είναι ο παγετός για τα αλυσοδεμένα ζώα ακόμη κι αν νομίζουν οι παράνομοι κηδεμόνες τους (η μόνιμη αλυσόδεση ζώου είναι παράνομη και αποτελεί είδος κακοποίησης, τιμωρείται με βάση τον νόμο 4039/2012) ότι ένα βαρέλι ή ένα σκυλόσπιτο αρκεί. Αρκετές φορές έχουν εντοπιστεί ζώα νεκρά που πάγωσαν.

Αυτές τις μέρες ανοίξτε τα σπίτια σας γι’ αυτά τα πλάσματα, ανοίξτε τις αυλές και τα γκαράζ. Φτιάξτε μία κούτα με πλαστική σακούλα εξωτερικά και κουβέρτα εσωτερικά για να προστατευτούν. Αφήστε μια χούφτα φαγητό έξω από την πόρτα σας. Πράξεις που στοιχίζουν λεπτά της ζωής σας και του ευρώ σώζουν κυριολεκτικά τη δίκη τους ζωή.

Λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας που επικρατεί και των ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο το SKAI.gr απευθύνει έκκληση βοηθείας γι' αυτά τα ζώα σε συνεργασία με εθελοντές διάφορων περιοχών που πλήττονται. Κι αν θέλετε να σώσετε για πάντα από την αδέσποτη ζωή ένα ζώο παρακάτω θα δείτε δεκάδες που υποφέρουν στα χιόνια της Φλώρινας αλλά και άλλων περιοχών, υιοθετήστε υπεύθυνα!

Στο Νευροκόπι τα παρακάτω σκυλιά βρίσκονται σε αφιλόξενο σημείο και εν μέσω ψύχους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (τηλέφωνο επικοινωνίας αν θέλετε να τα βοηθήσετε 6948748782) 

Αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε τουλάχιστον φιλοξενείστε, ταΐστε, φτιάξτε πρόχειρα καταλύματα και σε καμία περίπτωση μη δυσχεραίνετε τη ζωή των αδέσποτων ζώων αλλά και το έργο των εθελοντών. Όπως γράφει η Κατρίνα Τσάνταλη και το A Little Shelter: 

Στην Φλώρινα η κατάσταση είναι τραγική λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν με τα ζώα να καλούνται να ανταπεξέλθουν ακόμη και στους -20 βαθμούς Κελσίου. Ο αντιδήμαρχος, Νίκος Μουρατίδης, που παραμένει υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων παρά την έντονη δυσαρέσκεια των φιλόζωων, δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την φροντίδα των ζώων εν μέσω ψύχους.