Κίνα: Τα γιγαντιαία πάντα δεν ανήκουν πλέον στα «απειλούμενα είδη»

Τα γιγαντιαία πάντα δεν συγκαταλέγονται πλέον στα απειλούμενα υπό εξαφάνιση είδη, αλλά εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται «ευάλωτα» με τον πληθυσμό τους στη φύση να αριθμεί στα 1.800 , δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι, μετά από χρόνια προσπαθειών για επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο επικεφαλής του τμήματος «διατήρησης της φύσης και της οικολογίας του υπουργείου Περιβάλλοντος», Cui Shuhong, δήλωσε ότι η επαναταξινόμηση των πάντα ήταν αποτέλεσμα «βελτιωμένων συνθηκών διαβίωσης και των προσπαθειών της Κίνας να διατηρήσουν τους οικοτόπους στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση».

Είπε ότι η ανακοίνωση αντικατοπτρίζει τις εθνικές προσπάθειες της Κίνας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές έχουν εργαστεί για να επεκτείνουν τους βιότοπους των γιγαντιαίων παντά και να ξαναφυτεύσουν τα δάση μπαμπού για να τους παρέχεται τροφή.

Μεταξύ άλλων ο αριθμός των τίγρων της Σιβηρίας, των λεοπαρδάλων amur, των ασιατικών ελεφάντων έχει επίσης «αυξηθεί ορατά» ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών διατήρησης τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Cui σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση της ίδιας της αρχής διατήρησης της Κίνας έρχεται πέντε χρόνια μετά τη διαγραφή των πάντα από τη λίστα των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) , κατατάσσοντάς το στα «ευάλωτα ».Πολλοί Κινέζοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν την απόφαση εκείνη την εποχή, υποστηρίζοντας ότι ήταν παραπλανητικό και θα προκαλούσε εφησυχασμό στην Κίνα, όπου τα ζώα θεωρούνται εθνικός θησαυρός. Χρησιμοποιούνται ως μέρος της διεθνούς διπλωματίας του Πεκίνου από τη δεκαετία του 1950.

Η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας ξεσήκωσε ένα κύμα χαράς και ενθουσιασμού στα κοινωνικά δίκτυα . Στην κινεζική social media πλατφόρμα Weibo, τα σχετικά hashtag έχουν διαβαστεί σχεδόν 10 εκατομμύρια φορές.

Πηγή: CNN
TAGS: Κίνα