Κι όμως οι πρώτες φάλαινες περπατούσαν: Βρέθηκε απολίθωμα στο Πέρου

Απολίθωμα 43 χιλιάδων ετών που παραπέμπει σε φάλαινα με τέσσερα πόδια, ενωμένα πέλματα και οπλές εντόπισαν παλαιοντολόγοι στο Περού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το θηλαστικό μήκους τεσσάρων μέτρων έφερε την συγκεκριμένη σωματοδομή καθώς ήταν προσαρμοσμένο τόσο στο να κολυμπάει όσο και στο να περπατάει.

Με τέσσερα άκρα ικανά να αντέχουν το βάρος του και ισχυρή ουρά, η ημι-υδρόβια φάλαινα αυτή θα ήταν δυνατόν να συγκριθεί με μια βίδρα ή κάστορα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ρίξει φως στα στάδια εξέλιξης της φάλαινας ανά τους αιώνες.

"Αυτό είναι το πιο πλήρες δείγμα που βρέθηκε ποτέ για μια φάλαινα τεσσάρων ποδιών έξω από την Ινδία και το Πακιστάν", δήλωσε ο Δρ Olivier Lambert, επιστήμονας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε σε θαλάσσια ιζήματα 1 χλμ. από την ακτή του Περού, στην τοποθεσία Πλάγια Μίντια Λούνα.

Η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ερευνητών καθώς εκεί πιστεύεται πως άρχισε η εξέλιξη των πρώτων φαλαινών, 50 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η τελευταία ανακάλυψη αυτή, δείχνει ότι οι πρώτες φάλαινες κατάφεραν να κολυμπήσουν εκεί από τη Νότια Αμερική. "

Με την εξέλιξη τους ως είδος προσαρμόστηκαν καλύτερα στο να ζουν κάτω από το νερό μετανάστευσαν κυρίως στη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Αμερική, όπου βρέθηκαν απολιθώματα.
  
Η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι οι πρώιμες φάλαινες κατάφεραν να κολυμπήσουν εκεί από τη Νότια Αμερική. "Οι φάλαινες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει εξέλιξη των ειδών", δήλωσε ο Τράβις Παρκ, ερευνητής αρχαίων απολιθωμάτων φαλαινών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο. 

"Από μικρά θηλαστικά, φτάσαμε στην γαλάζια φάλαινα που έχουμε σήμερα. Είναι τόσο ενδιαφέρον να δούμε πώς κατέκτησαν τους ωκεανούς". 

Μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων από το Περού, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο εντόπισε τα πρώτα απολιθώματα το 2011. 

Τα ονόμασαν Peregocetus pacificus, που σημαίνει "η φάλαινα που έφτασε στον Ειρηνικό".

 

 

Πηγή: BBC