Καταλύοντας τις Πιστώσεις του Κλίματος

Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν την ευκαιρία να επενδύσουν σε «καθαρή» ενέργεια και θα πρέπει να περιορίσουν τη γραφειοκρατία και να συμφωνήσουν σε νέα μέτρα προκειμένου να προσελκύσουν χρήματα για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζεται στον οικονομικό οδηγό που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Οι επενδύσεις στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 30% από το 2009 στο 2010, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 243 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, το 90% αυτού του ποσού αφορά χώρες-μέλη της Ομάδας των 20, δηλαδή των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

«Ανησυχούμε πολύ για την άνιση κατανομή των επενδύσεων», είπε ο Γιάνικ Γκλέμαρετς, διευθυντής της υπηρεσίας περιβαλλοντικών πόρων του UNDP, μιλώντας για τον 160σέλιδο οδηγό που τιτλοφορείται «Καταλύοντας τις Πιστώσεις του Κλίματος».

Οι φτωχές χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία μπορούν να κάνουν μικρά, απλά βήματα προκειμένου να μην μείνουν στο περιθώριο. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στην τεχνολογία της καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα 450 δισ. δολάρια το 2012 έως και τα 600 δισ. το 2020.

Στον οδηγό περιλαμβάνονται συμβουλές όπως ο προσδιορισμός των τεχνολογιών για τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, η αναμόρφωση της γραφειοκρατίας και ο σχεδιασμός κινήτρων, όπως τα πάγια τιμολόγια παροχής, ώστε να διασφαλίζονται σταθερές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, στο βιβλίο γίνεται αναφορά σε ένα σχέδιο για την εισαγωγή ηλεκτροκίνητων τρίκυκλων ρίκσο στη Σρι Λάνκα για να περιοριστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, το οποίο καθυστέρησε εν μέρει επειδή η νομοθεσία της χώρας δεν επέτρεπε να κινούνται στο δρόμο ηλεκτρικά οχήματα.

«Ο οδηγός προσπαθεί να καλύψει το κενό. Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα κείμενα που απαντούν στο «γιατί» οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία, αλλά πολύ λίγα που αφορούν το «πώς» θα γίνει αυτό», είπε ο Γκλέμαρετς.
Πηγή: skai.gr