Καλοκαίρι στις... Άλπεις;

Για περισσότερα από 40 χρόνια, ο βιοπορισμός των κατοίκων του χωριού Αμποντάνς, κοντά στην Λίμνη της Γευνεύης, βασίζεται στο χιόνι και το χειμερινό τουρισμό. Τώρα όμως, το χιόνι δεν επαρκεί.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε αυτό το υψόμετρο, οι κλιματικές αλλαγές θα μετατρέψουν αυτό που κάποτε ήταν χιόνι, σε βροχή.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα ήταν καταστροφικές για πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων, και, κατά πολλούς, ένα σημάδι του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Τον Ιούνιο, οι τοπικές αρχές, αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά τα σκιλιφτ στο Αμποντάνς, καθώς τον περασμένο χειμώνα, έχασαν πάνω από 800 χιλιάδες δολάρια. Είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε, γιατί δεν έχουμε άλλα χρήματα. Αν συνεχίσουμε να διαθέτουμε χρήματα στο σκι, τότε δεν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε τους δρόμους μας, τα σχολεία μας, τα κτίριά μας., εξηγεί ο δήμαρχος, Σερζ Μουνιέρ.

Ήδη, το Αμποντάνς προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί, ως θέρετρο για καλοκαιρινά σπορ και ως παραγωγός ντόπιων εδεσμάτων, όπως το τυρί. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, το παράδειγμα του Αμποντάνς θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα θέρετρα των Άλπεων.

Όπως δήλωσε στο ΒΒC o Ντομινίκ Γουόγκρεϊ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Η θερμοκρασία στις μεσογειακές περιοχέςτις οποίες οι άνθρωποι παραδοσιακά προτιμούν για τις καλοκαιρινές διακοπές τουςέχει ανέβει πολύ και έτσι δημιουργούνται ευκαιρίες για καλοκαιρινό τουρισμό στις Αλπεις.

Ίσως λοιπόν βραχυπρόθεσμα οι καιροί να είναι δύσκολοι για το Αμποντάνς, μακροπρόθεσμα όμως, αυτό το χωριό των ʼλπεων, ελπίζει ότι θα έχει κέρδος από την απόφασή του να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων του τώρα παρά αργότερα.
Πηγή: Πηγή BBC, (επιμέλεια Στέφη Μπαρμπετσέα)