Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής: Την Τετάρτη οι υπογραφές

Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου 2020, στις 12:00 μμ., στο Ηράκλειο Κρήτης θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην  «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο ύψους 1 δισ. ευρώ, και τις ανάδοχες εταιρείες, όπως ανακοινωσε ο ΑΔΜΗΕ.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). 

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

«Πρόκειται για εμβληματικό έργο εθνικής σημασίας, καθώς η σχεδιαζόμενη ολοκλήρωσή του το 2023,  θα οδηγήσει σε μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από το κλείσιμο των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο νησί, επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση και του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ που διαθέτει. Πέραν των περιβαλλοντικών οφελών, υπάρχει και οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας, καθώς η περάτωση της εν  λόγω διασύνδεσης θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση  400 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της δραστικής μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διήμερη επίσκεψη Χατζηδάκη στην Κρήτη

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη 9 Ιουνίου, ο κ. Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου και τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  -και υπεύθυνη για την προώθηση πρωτοβουλιών και δράσεων του Υπουργείου στα θέματα δασικής πολιτικής-  Μαρία Κοζυράκη, θα επισκεφθεί τη Νήσο Χρυσή, που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, το κοινώς γνωστό Γαϊδουρονήσι, που βρίσκεται νοτίως της Ιεράπετρας.

Σκοπός της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι ο συντονισμός και η ανάληψη θεσμικής πρωτοβουλίας από το Υπουργείο για την αποφυγή και αποτροπή της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Χρυσής που παρατηρείται έντονα στο νησί την τελευταία δεκαετία. Γι΄αυτόν τον λόγο, τον υπουργό  θα ξεναγήσουν στο νησί και οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που εκπόνησαν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σε αυτήν περιγράφονται και αναλύονται τόσο η προβληματική εικόνα του νησιού, όσο και οι αναγκαίες δράσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών ζητημάτων στη Χρυσή. 

Πηγή: skai.gr