"Ιανός": Νεκρά σκυλιά σε καταφύγια - Κραυγή απόγνωσης από φιλοζωικά σωματεία

Της Σταματίνας Σταματάκου

Ο "Ιανός" ήταν καταστροφικός για τη χώρα μας και άφησε πίσω του νεκρούς συνανθρώπους μας και μία μεγάλη οικονομική καταστροφή. Θύματα της κακοκαιρίας δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι, θύματα, μονίμως αόρατα, είναι και τα ζώα, πλάσματα συναισθανόμενα που πνίγηκαν αβοήθητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κτηνοτροφική μονάδα 400 από τα 600 ζώα πνίγηκαν, αν και τα συγκεκριμένα -δυστυχώς- λογίζονται απλώς ως ζωικό κεφάλαιο.

Στο καταφύγιο που έχει δημιουργήσει το Φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων 4 σκυλιά έχασαν τη ζωή τους ενώ το καταφύγιο έχει μεγάλες υλικές ζημιές. Το ίδιο συνέβη και στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Σωματείου Καρδίτσας. Οι εθελοντές που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τα σκυλιά που φροντίζουν απηύθηναν έκκληση βοηθείας στο SKAI.gr.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Φαρσάλων-Friends of Animals που πέρασε τραγικές ώρες δήλωσε στο SKAI.gr:

«Εχθές ζήσαμε μια δύσκολη μέρα και μια δυσκολότερη νύχτα όσο αφορά το καταφύγιο μας στα Φάρσαλα. Όταν αρχίσαμε να ακούμε ότι η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα με κλάματα εμείς οι τρεις γυναίκες, από τις οποίες αποτελείται το σωματείο μας, ξεκινήσαμε για να πάμε στο καταφύγιο γύρω στις 7 το απόγευμα.

Το νερό μέχρι το στήθος μας, τα ζώα μας να κολυμπάνε, αυτά που ήταν σε κλωβούς να κλαίνε. Ανοίξαμε της πόρτες να βγουν έξω να σωθούν. Πήραμε στα σπίτια μας όλα τα κουτάβια, ευτυχώς ζωντανά. Δυστυχώς 4 από τα σκυλιά μας πνίγηκαν, δεν τα κατάφεραν, ήταν αδύνατο να κάνουμε κάτι περισσότερο τρεις γυναίκες μόνες.

Ζητάμε την βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων που νοιάζονται. Χρειαζόμαστε σπιτάκια μεγάλα πιατάκια για φαγητό, λεκάνες και κουβάδες τσίγκινους για νερό, κουβέρτες, χαλάκια, οτιδήποτε, έρχεται χειμώνας και δεν έχουν πλέον τίποτα για τα πλάσματα που με τόσο κόπο έχουμε διασώσει. Φυσικά αν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιο από τα ζώα, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε άλλη πόλη, θα ήταν σωτήριο.

Τα ονόματα μας είναι Βάσω Αστάρα Μαρία Κασνακίδη και Νικολέτα Φουτζοπούλου. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους εσάς που πραγματικά νοιάζεστε!»

Στοιχεία επικοινωνίας: mariakasnakidi@gmail.com & 6972984556

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3492147747495048&id=598416903534828

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Καρδίτσας ΔΙΑΣΩΖΩ, Ερμιόνη Γιαννακού, δήλωσε στο SKAI.gr:

Περάσαμε τραγική νύχτα, γεμάτη αγωνία για το αν τα ζώα μας θα επιβίωναν αυτή την πλημμύρα καθώς δεν ήταν εφικτό να φτάσουμε στον χώρο όπου φιλοξενούμε τα αδέσποτα ζώα. Το νερό ξεπερνούσε το 1 μέτρο καθώς έσπασαν δύο ποτάμια της περιοχής και η διέλευση ήταν αδύνατη. Όταν πια ξημέρωσε καταφέραμε να προσεγγίσουμε το μέρος όπου ευτυχώς είδαμε όλα τα ζώα μας ζωντανά. Κατάφεραν και επιβίωσαν από αυτή την τεράστια καταστροφή που όμοια της δεν έχουμε ξανά δει. Ούτε να σκεφτώ δεν μπορώ τι πέρασαν αυτά τα ζώα τόσες ώρες.

Δυστυχώς ο χώρος όπου φιλοξενούνται έπαθε μεγάλες ζημιές. Τα ζώα πάνω στον πανικό τους να σωθούν κατέστρεψαν τις περιφράξεις, το νερό παρέσυρε όλα τα σπιτάκια, κουβέρτες, τροφές κλπ και τα κατέστρεψε. Αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι καλυμμένα με λάσπες και τα αδέσποτα ζώα μας ζουν εκεί. Όποιος επιθυμεί να μας βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί παρακαλώ να καλέσει στο 6930434093. Άμεση ανάγκη υπάρχει για τροφές, κουβέρτες, παλέτες, σίτες. Φυσικά και θέλουμε υιοθεσίες, όποιος υιοθετεί ένα ζωάκι το σώζει για πάντα.

Επιβιώσαμε από την καταστροφή, τώρα πρέπει να παλέψουμε από την αρχή για να προσφέρουμε ξανά μια ποιότητα ζωής σε αυτά τα ζώα που δεν έχουν κανέναν να στηριχθούν. Είναι τα αδέσποτα ζώα που μας χρειάζονται.»

Στοιχεία επικοινωνίας: ermionigiannakou@hotmail.gr & 6930434093

https://www.facebook.com/ermioni.giannakou/posts/3861627827192064

Η βοήθεια μας απέναντι στα ζώα αποτελεί ένδειξη ανεξάντλητης ανθρωπιάς. Ένα σπιτάκι, ένα κρεβατάκι, ένα μπολ, λίγα χρήματα ή ιδανικά μία υιοθεσία σώζουν ζωές.

Πηγή: skai.gr