Η ΕΕ συσπειρώνεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα θεμελιώδη θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι από τους ηγέτες μάλιστα, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισαν τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού.

Σάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας

«Πρέπει να υιοθετήσουμε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους - οι νέες γενιές περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση και οφείλουμε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων. Ανησυχώ για το θέμα του κλίματος. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε ταχύτερα. Αφορά το μέλλον των παιδιών μας. Προσδοκώ ότι θα καταλήξουμε σε έναν κοινό στόχο σήμερα.»

Άγγελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας  

«Η Γερμανία έχει ήδη δεσμευθεί να έχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Σήμερα θα συζητήσουμε εάν όλες οι χώρες της ΕΕ θα κάνουν το ίδιο. Ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρώπη είναι πραγματικά η ήπειρος που έχει κλιματική ουδετερότητα το 2050, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για τη συζήτηση.» 

Στέφαν Λέβεν, πρωθυπουργός της Σουηδίας 

«Θα είναι πραγματικά κακό εάν δεν επιτύχουμε συμφωνία για τον στόχο του 2050.»

Δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Κλίμα και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Δύσκολες διαπραγματεύσεις περιμένουν σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνέρχονται στις Βρυξέλλες με θέμα τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050, που βρίσκεται στο κέντρο της Πράσινης Συμφωνίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά συναντά τις αντιρρήσεις των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι προσανατολισμένες προς την εκμετάλλευση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας.

Και την ίδια στιγμή, άνοιξαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο: το Brexit δεν συνιστά αυτήν την φορά κεντρικό θέμα των συνομιλιών, αλλά οι Ευρωπαίοι θα έχουν ωστόσο τα βλέμματα στραμμένα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Διότι το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών θα είναι αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της συμφωνίας που έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Λονδίνο, η οποία προβλέπει το διαζύγιο να τεθεί σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου.

Απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τα βρετανικά συμφέροντα θα εκπροσωπηθούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που κάνει σήμερα το ντεμπούτο του σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, όπου οι συζητήσεις προβλέπονται μακρές και θερμές και θα αφορούν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπερασπισθεί τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας που παρουσίασε μόλις χθες και έτυχε μικτής υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εγκρίνουν έναν στόχο που βρίσκεται στο κέντρο αυτής της συμφωνίας: την επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050, με την μείωση στο μάξιμουμ των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αντιστάθμιση του υπολοίπου με μέτρα απορρόφησης.

«Αστρονομικό κόστος»

Ο Σαρλ Μισέλ ελπίζει να κάμψει την αντίσταση των τριών χωρών που εξαρτώνται από την ρυπογόνα ενέργεια των ορυκτών καυσίμων, και κυρίως του άνθρακα: Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Ουγγαρία.

Το νούμερο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις που προβλέπει η Κομισιόν στο πλαίσιο ενός «μηχανισμού δίκαιης μετάβασης» αφορά τις περιοχές και τους τομείς που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι. Ομως είναι αρκετό για να πεισθούν;

Τίποτε δεν είναι λιγότερο πιθανόν. Η πράσινη μετάβαση σημαίνει «σημαντικά κόστη και προβλήματα για τις οικονομίες μας», τόνισε πολωνική πηγή. «Μία τέτοια μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, ισορροπημένη από κοινωνικής απόψεως και να λαμβάνει υπ΄όψιν την ιδιαίτερη κατάσταση των χωρών».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις αναφέρθηκε επίσης στο «αστρονομικό κόστος» της μετάβασης στην ουδετερότητα άνθρακα, εκτιμώντας το για την χώρα του σε 26,5 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θέλουμε η ΕΕ να το λάβει υπ΄ όψιν», έγραψε στο Twitter.

Κάλεσε δε τις Βρυξέλλες να εξετάσουν την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ενέργειας που μπορεί να στηριχθεί από πράσινη χρηματοδότηση. Την άποψη αυτήν στηρίζουν όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν τη πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία. Αντίθετες είναι χώρες όπως η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία.

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας εμπόδισε άλλωστε την επίτευξη συμφωνίας χθες ως προς τον προσδιορισμό των πράσινων επενδύσεων.

Εν μέσω των εργασιών της COP25 και την επομένη της παρουσίασης της Πράσινης Συμφωνίας από την Κομισιόν, η απουσία συναίνεσης ως προς την ουδετερότητα άνθρακα στις Βρυξέλλες θα στείλει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα.

Οι πράσινοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέονται επίσης με το άλλο θέμα που προκαλεί πολεμική και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής: τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Οι συζητήσεις και για το θέμα αυτό αναμένονται λυσσώδεις.

«Θα γίνει μεγάλος καυγάς», «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα», σχολιάζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ο Σαρλ Μισέλ θα πρέπει να καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες που ερίζουν για το σχέδιο του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η φινλανδική προεδρία και το οποίο προβλέπει εθνικές συνεισφορές 1.087 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,07% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ). Έναντι του 1,114% που προτείνει η Κομισιόν και το 1,3% που προτείνει το Κοινοβούλιο.

Οι περικοπές που προβλέπει το φινλανδικό σχέδιο αφορούν κυρίως την άμυνα, την φύλαξη των συνόρων, την ψηφιακή οικονομία και τις προσπάθειες για την πράσινη οικονομία.

Η μετά το Brexit περίοδος θα συζητηθεί επίσης αύριο, δεύτερη ημέρα της συνόδου, την επομένη των βρετανικών εκλογών και το θέμα θα είναι η διαπραγμάτευση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ