Επιτυχημένο το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ

Επιτυχημένο το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ
Δύο δεκαετίες επιτυχημένης εφαρμογής συμπληρώνει την Κυριακή το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

Η συνθήκη αποτελεί διεθνή επιτυχία και συνάμα μαρτυρία του τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα όταν διαθέτει και την ανάλογη πολιτική βούληση.

Λόγω της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου περιορίστηκε η χρήση (σε ποσοστό 95%), των προϊόντων που είναι επιβλαβή για το στρώμα του όζοντος.

Η συνθήκη ψηφίστηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987 και εμπλουτίστηκε σταδιακά από τέσσερις τροποποιήσεις.

Δεσμεύει τις χώρες που την έχουν επικυρώσει (186 σήμερα) στον περιορισμό και την αντικατάσταση σταδιακά -έως το 2040 το αργότερο- της παραγωγής και χρήσης ουσιών που αποδυναμώνουν το στρώμα του όζοντος (SAO) υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Τα αποκαλούμενα SAO χημικά αέρια χρησιμοποιούνται ουσιαστικά στα ψυκτικά συστήματα (ψυγεία, κλιματιστικά) πυροσβεστήρες, σπρέι και σε βιομηχανικούς διαλύτες όπως οι CFC, CC14, HCFC, το μεθυλικό βρωμίδιο.

Επιτίθενται στα μόρια του όζοντος και σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας στη γη.

Από το 1984 οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταγράφουν περιορισμό του στρώματος του όζοντος από 30% έως 40% μέσα σε περίοδο 30 ετών, προκαλώντας μια διεθνή κινητοποίηση η οποία κατέληξε τελικά στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Λόγω της εφαρμογής της συνθήκης, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι το στρώμα του όζοντος ενδέχεται έως το 2050 ή το 2060 να ξαναβρεί μια "παραπλήσια" κατάσταση όμοια με αυτήν του 1980, ενώ η τρύπα στη στρατόσφαιρα (15 έως 25 χλμ. από τη γη) είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο του 2006 στη διάσταση ρεκόρ των 29,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πάντως, συνολικά 88.000 τόνοι χημικών αερίων SAO εξακολουθούν να παράγονται ετησίως, μεταξύ τους 76.000 τόνοι στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες.

Σε αυτές τις ποσότητες σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πρέπει να προστεθούν οι παράνομες παραγωγές αερίων που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανήλθαν σε 10.000 έως 15.000 τόνους πριν από πέντε χρόνια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Τη συνθήκη έχει υπογράψει και η Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr