Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Δεν υπάρχουν ραδιενεργά απόβλητα στο ΧΥΤΑ Φυλής

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ραδιενεργά απόβλητα στον ΧΥΤΑ Φυλής, αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε ανακοίνωσή της, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

Η ΕΕΑΑ επισημαίνει ότι τα ραδιενεργά απόβλητα της χώρας δεν καταλήγουν σε κανέναν χώρο υγειονομικής ταφής. Ειδικότερα για την περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζει ότι είχαν γίνει προ ετών ενέργειες ραδιολογικής διερεύνησης εκ μέρους της ΕΕΑΕ, με αφορμή ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, αλλά από τον έλεγχο δεν προέκυψε καμία απολύτως ένδειξη ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων.

Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Φυλής, η ΕΕΑΕ έλαβε γνώση και εξέτασε μελέτες εταιρείας, στις οποίες γινόταν αναφορά σε ανησυχητικά ραδιολογικά ευρήματα στον χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής. Η ΕΕΑΕ εκτίμησε ότι οι μελέτες αυτές δεν είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη από ραδιολογική άποψη, διότι οι μετρήσεις στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης, η δε εξαγωγή συμπερασμάτων βασιζόταν σε σύγκριση με όρια που δεν συμπίπτουν με τα όρια της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Στην πράξη, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, «η μόνη εμπλοκή των ΧΥΤΑ με θέματα ραδιενέργειας αφορά τις συνηθισμένες περιπτώσεις ανίχνευσης ραδιενέργειας σε αστικά απορρίμματα εξαιτίας των εκκριμάτων ασθενών που έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις ή θεραπείες πυρηνικής ιατρικής. Οι περιπτώσεις αυτές δεν συνιστούν ραδιενεργά απόβλητα, η δε αποδέσμευσή τους είναι αποδεκτή πρακτική, γίνεται άνευ όρων και δεν ενέχει κίνδυνο για το κοινό, τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων και το περιβάλλον».

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν αναμένεται η ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών ραδιονουκλιδίων σε σημαντικές από άποψη ακτινοπροστασίας συγκεντρώσεις στον ΧΥΤΑ Φυλής και, κατά συνέπεια, δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ραδιολογική επιβάρυνση της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ