Επιστήμονες θέλουν «να ρίξουν» ψεύτικα κέρατα ρινόκερου στην αγορά για καταπολέμηση της λαθροθηρίας

Να διοχετεύσουν στην αγορά ομοιώματα κεράτων ρινόκερου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της λαθροθηρίας, θέλουν επιστήμονες σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Τα ψεύτικα κέρατα θα δημιουργούνται από υλικό που θα προέρχεται από τρίχα αλόγου.

Το υλικό αυτό επιλέχθηκε καθώς αφενός τα άλογα θεωρούνται κοντινοί συγγενείς των ρινόκερων και αφετέρου γιατί οι τρίχες αυτές έχουν παρόμοιες διαστάσεις με τα νήματα κερατίνης στο κέρατο του ρινόκερου.

Το υλικό μπορεί εύκολα να πάρει το σχήμα που έχει το κέρατο του ζώου και να έχει παρόμοιες ιδιότητες και αφή ενώ η παραγωγή του χαρακτηρίζεται σχετικά εύκολη και φθηνή.

Επιδίωξη των δημιουργών είναι η αγορά να γεμίσει με υποκατάστατα κι έτσι η τιμή των αυθεντικών να πέσει ως αποτέλεσμα της σύγχυσης που θα προκληθεί στην αγορά.

Το κέρατο του ρινόκερου διαχρονικά έχει μεγάλη ζήτηση είτε για την παρασκευή παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων, είτε για την κατασκευή διακοσμητικών γλυπτών. Ως αποτέλεσμα αυτού, το παράνομο εμπόριο ανθεί.

Κατά το προηγούμενο έτος, μόνο στη Νότια Αφρική 769 ρινόκεροι έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών ενώ πραγματοποιήθηκαν απόπειρες για την κλοπή κεράτων και από ευρωπαϊκά μουσεία. 

ΠΗΓΗ: GUARDIAN