ΕΟΠ: Η Βρετανία ουραγός σε κατάλληλα ύδατα για κολύμβηση- Πού βρίσκεται η Ελλάδα;


Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μόλις  110  παράκτιες και εσωτερικές τοποθεσίες κρίθηκαν κατάλληλες για μπάνιο και κολύμπι σε ολόκληρο το Βρετανικό νησί .

Οι κολυμβητές στο Ηνωμένο Βασίλειο που ελπίζουν να απολαύσουν νερά καθαρά και υγιή αυτό το καλοκαίρι γνώρισαν μια μεγάλη απογοήτευση . Μόνο 110 παράκτιες  τοποθεσίες κρίθηκαν εξαιρετικές στα τελευταία δεδομένα ποιότητας των υδάτων κολύμβησης από τον περιβαλλοντικό έλεγχο της Ευρώπης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Guardian οι περισσότεροι από τους χώρους κολύμβησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ταξινομήθηκαν το 2020, επειδή οι περιορισμοί Covid-19 εμπόδισαν τη δειγματοληψία. Αυτό σήμαινε ότι από τις 640 τοποθεσίες, οι 457 δεν έλαβαν ετυμηγορία στην κατάταξη, που συγκεντρώνονται ετησίως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και δημοσιεύονται την Τρίτη.

Η έλλειψη δεδομένων ώθησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής κατάταξης, σε ανταγωνισμό μόνο από την Πολωνία, όπου μόλις το 22% των περιοχών  βαθμολογήθηκαν άριστα στην κατάταξη των 31 χωρών των κρατών μελών της ΕΕ.  

Στις πρώτες θέσεις βρέθηκε  η Ελλάδα όπου η καταλληλότητα των υδάτων άγγιξε το 97% ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 100%. Από εκεί και πέρα άλλες 4 μόνο χώρες ξεπέρασαν το 90% καταλληλότητας: Μάλτα, Αυστρία Κροατία και Δανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποδώσει άσχημα στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης για χρόνια, εμφανίζεται τακτικά κοντά στο κάτω μέρος της κατάταξεις, ενώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις.

Πηγή: Guardian
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ