Εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για τα ζώα: Νομοσχέδιο με «ευρωπαϊκό αέρα»

Της Σταματίνας Σταματάκου

Η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη προγραμμάτων της Animal Action, Σεραφίνα Αβραμίδου, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς τονίζοντας ότι τίθενται οι «βάσεις για να μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας θα συμβαδίζει πλέον με όλες τις πολιτισμένες χώρες σε ό,τι αφορά στην ευζωία και την προστασία των "άτυπων μελών των οικογενειών μας", όπως τα ανέφερε ο ΠΘ κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο». 

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρεί ότι βασίζεται στις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων. Αναφορά κάνει όμως και σε «μια περιθωριακή μειοψηφία που θέλει να ανήκει στην κοινότητα των φιλόζωων χωρίς να έχουν προσφέρει το παραμικρό λιθαράκι στους αγώνες χρόνων που κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και αν πολλές φορές συγκρουόμαστε μεταξύ μας, μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί». Και καταλήγει: «Γιατί αν ήταν μαζί μας σε αυτό άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναγάγει σε σκοπό ζωής να μην αφήσουν τίποτα σωστό και καλό να γίνει, δίνοντας έτσι νόημα στην άδεια ζωή τους, τότε θα έπρεπε να ανησυχήσουμε!».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Σεραφίνας Αβραμίδου 

Το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θέτει τις βάσεις για να μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας θα συμβαδίζει πλέον με όλες τις πολιτισμένες χώρες σε ό,τι αφορά στην ευζωία και την προστασία των "άτυπων μελών των οικογενειών μας", όπως τα ανέφερε ο ΠΘ κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και μόνο το γεγονός ότι βασίζεται στις Πέντε Ελευθερίες (ελευθερία από πείνα & δίψα, από ταλαιπωρία, από πόνο, από φόβο καθώς και ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς) οι οποίες είναι διεθνώς αναγνωρισμένες εδώ και πολλά χρόνια, με κάποιες χώρες να έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα αναγνωρίζοντας τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα με δικά τους δικαιώματα, αποδεικνύει την σωστή κατεύθυνση προς την οποία κινείται.

Η αναφορά σε Εθνικό Μητρώο Ζώων, στην υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων με παροχή ευκολιών στους κηδεμόνες (το ίδιο για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή), η στείρωση ενός εκατομμυρίου αδέσποτων, η επιτροπή παρακολούθησης των Δήμων, ο 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών και πολλά άλλα που μέχρι τώρα ήταν απλώς ευσεβείς πόθοι όλων των "υγιών" φιλόζωων (μεμονωμένων εθελοντών ή/και οργανώσεων, σωματείων, ομοσπονδιών, κλπ), με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παίρνουν σάρκα και οστά. 

Η λύσσα που έχει πιάσει μια περιθωριακή μειοψηφία που θέλει να ανήκει στην κοινότητα των φιλόζωων χωρίς να έχουν προσφέρει το παραμικρό λιθαράκι στους αγώνες χρόνων που κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι, ακόμη και αν πολλές φορές συγκρουόμαστε μεταξύ μας, μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί. Γιατί αν ήταν μαζί μας σε αυτό άνθρωποι οι οποίοι έχουν αναγάγει σε σκοπό ζωής να μην αφήσουν τίποτα σωστό και καλό να γίνει, δίνοντας έτσι νόημα στην άδεια ζωή τους, τότε θα έπρεπε να ανησυχήσουμε!

Πηγή: skai.gr