Ένα ημερολόγιο για τα αδέσποτα 

Της Σταματίνας Σταματάκου

Σε μια χώρα που τα παρατημένα ζώα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είτε κακοποιούνται, είτε δολοφονούνται, είτε είναι πρώην δεσποζόμενα που εγκαταλείφθηκαν, για να έρθει η αλλαγή πρέπει να αλλάξουν ριζικά πρώτα οι πεποιθήσεις. Και για να αλλάξουν οι πεποιθήσεις πρέπει πρώτα κάποιος να πιστέψει σε αυτή την αλλαγή, ενώ χρειάζεται η συνεργασία πολλών και φυσικά πάνω από όλα η δύναμη της ριζικής αλλαγής της Παιδείας. Η δύναμη της ενότητας όλων εκείνων που συμπονούν και αγαπούν όλα τα ζώα. 

Οι Ζω.Ε.Σ. που προτείνουν για φέτος ως ένα δώρο για όλους το ημερολόγιο "365 μέρες αδέσποτης αγάπης" μέσω της εκπόνησης εγκεκριμένων βιωματικών φιλοζωικών, περιβαλλοντικών ενημερώσεων και σεμιναρίων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές, στοχεύουν στη ριζική αναδιάρθρωση των ελληνικών φιλοζωικών αντιλήψεων με όραμά τους να ακουστεί η φωνή τους ακόμη και στο τελευταίο άκρο της χώρας. Περισσότεροι από 100 εθελοντές πανελλαδικά μεταφέρουν, εντός και εκτός σχολείων, το ηθικό τους όραμα και με αρωγούς την κατανόηση, την ενημέρωση, την ορθολογική κρίση αλλά και τη συναισθηματική κινητοποίηση, αγωνίζονται ασταμάτητα μέσω της παιδείας για τη μέρα που τα ζώα θα πάψουν να υποβάλλονται σε πράξεις αδικαιολόγητες και ανήθικες. Βραβευμένες τρεις φορές για το έργο τους, μέχρι σήμερα περισσότερα από 550 σχολεία και περισσότεροι από 350.000 μαθητές, ένωσαν τις φωνές τους μαζί τους για έναν κόσμο ενσυναίσθησης, ισότητας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης για όλους. 

Η Κατερίνα Παπαποστόλου, ιδρύτρια της ομάδας και εμπνεύστρια του ημερολογίου, δήλωσε στο SKAI.gr: «Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για όλους, ζώα και ανθρώπους, οι Ζω.Ε.Σ. δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε πλάσμα που υποφέρει. Η έκδοση του ημερολογίου "365 Μέρες αδέσποτης αγάπης" αποτελεί ακόμη έναν τρόπο να στηρίξουμε αδέσποτα ζώα αλλά και το έργο μας, το οποίο μόλις όλοι επιστρέψουμε υγιείς και δυνατοί από την πανδημία, θα είναι πολύ μεγάλο για πάρα πολλά σχολεία στη χώρα. 365 Μέρες και 365 ευχές εύχομαι να γράφουν σε κάθε του σελιδα για κάθε ζώο του πλανήτη που υποφέρει. Είμαστε οι σκέψεις μας και οι λέξεις μας. Ας κάνουμε φέτος την αλλαγή!». 

«Μια ευχή γεμάτη αγάπη και θετικότητα και μια πράξη καλοσύνης τη μέρα για όλα τα μη ανθρώπινα ζώα που περιμένουν περήφανα και υπομονετικά στους δρόμους και στα κλουβιά καταφυγίων τη ζωή που τους αξίζει, αλλά και για όλα εκείνα που καθημερινά υποφέρουν, αρκούν για να φέρουν σε όλους χαρά και φως. Φτάνει να γινόμαστε καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ας στοχεύσουμε σε αυτό τη νέα χρονιά λοιπόν! 

Οι "365 ΜΕΡΕΣ Αδέσποτης Αγάπης" είναι ένα ημερολόγιο αλλαγών που προτείνουν οι Ζω.Ε.Σ. για το 2021 και όλα του τα έσοδα στηρίζουν τον αγώνα μας, αδέσποτα ζώα που φροντίζουν εκατοντάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα και συνανθρώπους μας που βιώνουν δύσκολες μέρες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να στηρίζουμε όλους εκείνους τους ήρωες που παλεύουν στους δρόμους και στα καταφύγια να προσφέρουν στα πιο αθώα πλάσματα του πλανήτη όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και να στηριχθεί ο αγώνας μας ο οποίος, όταν περάσει η θύελλα της πανδημίας, θα είναι και πάλι πολύ υψηλού κόστους, καθώς ταξιδεύουμε σε όλη την Ελλάδα με προσωπικά μας έξοδα. 365 σελίδες, 365 ευχές. Μια σελίδα κάθε πρωί να γράφουμε εκτός από τις υποχρεώσεις της μέρας, θετικές σκέψεις για όλα τα ζώα να μας ακολουθούν όλη τη μέρα! Ακόμη και μια λέξη είναι αρκετή! Είμαστε άλλωστε οι σκέψεις μας, οι λέξεις μας και οι ευχές μας! Μην επιμένετε στην αναβλητικότητα και στη δυστυχία! Αλλάξτε τις σκέψεις σας στο εδώ και τώρα!  Ήρθε η στιγμή να αντιληφθούμε το σημαντικό "εμείς" και το "μαζί"», γράφει το οπισθόφυλλο του ημερολογίου. 

Το ημερολόγιο μπορείτε να βρείτε στο http://www.zwes.gr και στη σελίδα Ζω.Ε.Σ στο facebook, ώστε να στηρίξετε και εσείς τον αγώνα τους αλλά και πολλά αδέσποτα ζώα αλλά και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

Πηγή: skai.gr