«Εκνευρισμένη» η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες που «μιλούν αλλά δεν πράττουν» για την κλιματική αλλαγή

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Η βασίλισσα Ελισάβετ εξέφρασε τον εκνευρισμό της για την αδράνεια ηγετών ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για την αβεβαιότητα ως προς το κατά πόσο κάποιοι από αυτούς θα παραστούν ή όχι στην επερχόμενη κλιματική σύνοδο της Γλασκώβης.

Τα μικρόφωνα κατέγραψαν συνομιλία της 95χρονης βασίλισσας στο Κάρντιφ μετά από τα εγκαίνια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου στο Senedd, το τοπικό κοινοβούλιο της Ουαλίας.

Απευθυνόμενη στη Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και στην προεδρεύουσα του Senedd Έλιν Τζόουνς η μονάρχης ακούγεται να λέει: «Είναι εντυπωσιακό. Ακούω συνέχεια για την COP. Ακόμα δεν ξέρω ποιος θα έρθει. Καμία ιδέα. Γνωρίζουμε μόνο για εκείνους που δε θα έρθουν».

Η COP26 είναι η μεγάλη κλιματική σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών που φιλοξενεί από τις 31 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες στη Γλασκώβη η βρετανική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης προσθέτει πως είναι «εκνευριστικό» ότι «μιλούν, αλλά δεν πράττουν».

Χαμογελά μάλιστα συναινετικά στο σχόλιο της κας Τζόουνς ότι ο εγγονός της, ο Δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ δήλωσε σε συνέντευξή του πως πριν κατακτήσουμε το διάστημα θα πρέπει να σώσουμε τη Γη, σε μια τοποθέτηση που εκλήφθηκε ως κριτική για το πού δαπανούν την περιουσία τους οι πολυδισεκατομμυριούχοι που έχουν ξεκινήσει κούρσα επισκέψεων στο διάστημα.

Η σπάνια καταγραφή απόψεων της βασίλισσας στην κάμερα συμπίπτει με τις ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για πιθανές ηχηρές απουσίες από τη σύνοδο της Γλασκώβης.

Πιστεύεται ότι με μεγάλος απών ίσως είναι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίγνκ, την ώρα που η δέσμευση του Πεκίνου στην επίτευξη κλιματικών στόχων είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκράτηση της άνοσου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Άλλοι ηγέτες που δεν έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην COP26 είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας, ο Σκοτ Μόρισον της Αυστραλίας, ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας και ο Ζαίρ Μπολσονάρο της Βραζιλίας, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που έχει ενημερώσει ότι θα βρίσκεται στη Γλασκώβη.

Πηγή: skai.gr