Έκκληση για ανάληψη μέτρων για το κλίμα

Έκκληση προς τους αρχηγούς των κρατών να δράσουν γρήγορα για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή απηύθυναν τη Δευτέρα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για το κλίμα Ιβο ντε Μπουρ και ο δανός πρωθυπουργός Ράσμουσεν.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κοπεγχάγη "δεν θα επιτύχει αν δεν ξεκινήσουν σημαντικές και άμεσες ενέργειες" την ίδια ημέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες της συνόδου, εκτιμά ο υπεύθυνος του προγράμματος του ΟΗΕ για το κλίμα, Ιβο ντε Μπουρ.

Ο Ίβο ντε Μπουρ ζητά από τους εκπροσώπους των 192 χωρών να εστιάσουν "στις χρήσιμες και ισχυρές προτάσεις που επιτρέπουν να ξεκινήσει γρήγορα η δράση" κατά της κλιματικής αλλαγής.

"Οι αναπτυσσόμενες χώρες περιμένουν απελπισμένα χειροπιαστές και άμεσες ενέργειες" για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για να προσαρμόσουν τις χώρες τους στα νέα κλιματικά δεδομένα, υπενθύμισε.

Ο Ίβο ντε Μπουρ, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Κλίμα, ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα διαβάζοντας τη μαρτυρία ενός 6χρονου παιδιού από την Ασία, θύματος ενός κυκλώνα που σκότωσε τους γονείς και τον μικρότερο αδερφό του.

Ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, από την μεριά του, δήλωσε ότι για τις δύο επόμενες εβδομάδες, "η ανθρωπότητα έχει καταθέσει τις ελπίδες της" στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

"Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, η χώρα τ

"Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Δεν κάνει διακρίσεις. Μας επηρεάζει όλους. Κι αν είμαστε εδώ σήμερα, είναι επειδή είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δράσουμε"

ου οποίου προεδρεύει της διάσκεψης.

"Γνωρίζω ότι έχετε διαφορετικές απόψεις για το πλαίσιο και το περιεχόμενο της συμφωνίας", συνέχισε, ζητώντας μία συμφωνία "δίκαιη, αμερόληπτη, αποδεκτή από όλους", "αποτελεσματική και λειτουργική".

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα βγήκαν τη Δευτέρα δύο έρευνες που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή.

Στην πρώτη αναφέρεται ότι περισσότερο από το 80% των Γάλλων, των Αμερικανών και των Ιαπώνων είναι έτοιμοι να αλλάξουν τρόπο ζωής και καταναλωτικές συνήθειες μπροστά στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε σε αυτές τις τρεις χώρες καθώς και στην Πολωνία και την Ιταλία και που δημοσιεύθηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Γνωρίζοντας το διακύβευμα της διάσκεψης, το 88% των Γάλλων, το 87% των Πολωνών, το 85% των Ιταλών, το 81% των Ιαπώνων και το 80% των Αμερικανών που ρωτήθηκαν δήλωσαν "έτοιμοι να αλλάξουν τρόπο ζωής και να μειώσουν την κατανάλωση" για χάρη του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύθηκε σήμερα από την γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Κι αν το 67% των Γάλλων δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι διακυβεύεται στην διεθνή διάσκεψη της Κοπεγχάγης, η πλειοψηφία των Ιταλών (67%), των Ιαπώνων (63%), των Αμερικανών (61%) και των Πολωνών (53%) παραδέχονται ότι δεν έχουν ακούσει τίποτα για την διάσκεψη.

Οσοι ρωτήθηκαν πιστεύουν επίσης ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης δεν θα καταλήξει παρά σε μία "συμφωνία βιτρίνα" (75% των Γάλλων, 60% των Ιταλών και των Πολωνών, 49% των Αμερικανών και 61% των Ιαπώνων).
Στον αντίποδα, σε άλλη δημοσκόπηση υποστηρίζεται ότι σε σύγκριση με 2 χρόνια πριν έχουν μειωθεί οι παγκόσμιες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Τη δημοσκόπηση διενήργησαν από κοινού η Nielsen Co. και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 37% περισσότερων από 27.000 χρηστών του Διαδικτύου σε 54 χώρες δήλωσαν "πολύ ανήσυχοι" για την κλιματική αλλαγή, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41%.

"Εξασθενεί η παγκόσμια ανησυχία για την κλιματική αλλαγή", σχολίασε η Nielsen Co. τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε τον Οκτώβριο, συνδέοντας την εξέλιξη με την επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις ΗΠΑ, το δεύτερο μετά την Κίνα μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως και τη μοναδική βιομηχανικά ανεπτυγμένη χώρα που δεν έχει προσυπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το ποσοστό όσων ανησυχούν πολύ υποχώρησε στο 25%, από 34%.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως ρυπαντής, ήταν μεταξύ των λίγων χωρών που κατεγράφη αύξηση της ανησυχίας, με το ποσοστό αυτών που ανησυχούν πολύ να ανέρχεται στο 36%, από 30%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανησυχίας καταγράφηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις χώρες της περιοχής Ασία-Ειρηνικός, με τις Φιλιππίνες - οι οποίες τον Σεπτέμβριο επλήγησαν από τον τυφώνα Κετσάνα - να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση της κατάταξης με ποσοστό 78%. Η δημοσκόπηση δεν κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Μαύρης Ηπείρου.

Οι λιγότερο ανήσυχοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη ήσαν, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Στην τελευταία θέση της κατάταξης είναι η Εσθονία, όπου μόνον το 10% δήλωσαν "πολύ ανήσυχοι"


Πηγή: skai.gr