Δράσεις για τον πλανήτη

Δράσεις για τον πλανήτη
Οι 13 ακαδημίες επιστημών των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και των πέντε μεγάλων αναδυόμενων χωρών κάλεσαν την Τρίτη τους ηγέτες της G8, που θα συνεδριάσουν τον Ιούλιο, να αναλάβουν δράση για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν κίνδυνο για τον εφοδιασμό των κατοίκων σε τρόφιμα και νερό, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προειδοποιούν οι εθνικές ακαδημίες των χωρών της G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία), της Βραζιλίας, της Κίνας, της Ινδίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους που απευθύνεται στην ιαπωνική κυβέρνηση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για συνδυασμένη δράση προκειμένου να περιοριστούν στο μισό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία για ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως για την ασφάλεια των τροφίμων και του νερού, την πρόσβαση σε ιατρική πληροφόρηση και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού.

Πρόκειται για την τέταρτη έκκληση που απευθύνουν στην G8 οι επιστημονικές ακαδημίες αυτών των χωρών από το 2005.

Οι ηγέτες της G8 θα συναντηθούν από τις 7 έως τις 9 Ιουλίου στην πόλη Τογιάκο του νησιού Χοκάιντο.
Πηγή: skai.gr