Δράμα: Νέο περιστατικό δηλητηρίασης αλόγου - Ανησυχία στην περιοχή

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών της Καβάλας και της Δράμας, μετά και το νέο περιστατικό δηλητηρίασης αλόγου που συνέβη πριν από λίγες μέρες στο Καλαμπάκι, του δήμου Δοξάτου, στη Δράμα. Είχε προηγηθεί κάποιες μέρες νωρίτερα, η δηλητηρίαση εννέα αλόγων και ο θάνατος τριών εξ αυτών, και ενός σκύλου, σε εγκαταστάσεις ιππικού ομίλου στο Δάτο, στη δημοτική ενότητα Φιλίππων του δήμου Καβάλας. Τα γεγονότα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες, τα στελέχη των οποίων προσπαθούν να διαλευκάνουν τις εγκληματικές ενέργειες σε βάρος των συμπαθών τετράποδων.

Στο δήμο Δοξάτου, όπου είναι διαδεδομένες οι ετήσιες παραδοσιακές ιπποδρομίες και τα άλογα είναι ιδιαίτερα αγαπητά ζώα, τα θλιβερά γεγονότα της δηλητηρίασης προκάλεσαν αναστάτωση στους ιδιοκτήτες αλόγων που φιλοξενούνται σε διάφορους στάβλους. Αρκετοί είναι αυτοί που περνούν πολλές ώρες κάθε βράδυ στις σταβλικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ζώων, φοβούμενοι νέα περιστατικά. Μάλιστα, ορισμένοι τοποθέτησαν μέχρι και κάμερες στους στάβλους τους, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και αυτό το μέτρο δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των ζώων, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Δοξάτου Ηρακλής Εμαννουηλίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά και τη μήνυση του αρμόδιου αντιδημάρχου κατά αγνώστων ξεκίνησε προανάκριση, ενώ την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι εποχούμενες περιπολίες της υπηρεσίας σε περιοχές όπου βρίσκονται στάβλοι καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου.

Ο κ. Εμαννουηλίδης θεωρεί ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα δύο περιστατικά. Δεν κρύβει, ωστόσο, τη θλίψη του για τη δηλητηρίαση των αλόγων, τα οποία -όπως τονίζει- οι κάτοικοι της περιοχής τα φροντίζουν ιδιαίτερα και τα προσέχουν, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και για τα σκυλιά, στα οποία επίσης παρατηρούνται περιστατικά δηλητηρίασης τον τελευταίο καιρό.

Στην περίπτωση της δηλητηρίασης και του θανάτου τριών αλόγων στο Δάτο, το τμήμα ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας ξεκίνησε προανάκριση, ενώ όπως επισημαίνει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Κώστας Σιμούδης, το περιστατικό κρίνεται ως σοβαρό από την υπηρεσία και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

 Βελτιώνεται η υγεία των αλόγων στο Δάτο

Την ίδια ώρα, βελτιώνεται μέρα με την ημέρα η κατάσταση της υγείας των επτά εναπομεινάντων αλόγων στις εγκαταστάσεις του ιππικού ομίλου της Κωνσταντίνας Κατσίτη στο Δάτο. Τα μέχρι στιγμής σημάδια είναι ενθαρρυντικά καθώς το ένα άλογο που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση άρχισε να τρώει μικρές ποσότητες, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα χορηγούνται αντιτοξικές τροφές και φάρμακα και η θεραπεία τους θα συνεχιστεί για τις επόμενες σαράντα ημέρες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θωμάς Κατσίτης τονίζει ότι ο ίδιος συνεχίζει να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να βρεθεί ο δράστης ή οι δράστες της εγκληματικής ενεργείας σε βάρος των ζώων. Μάλιστα, ορισμένοι φίλοι του ιππικού ομίλου συγκέντρωσαν μέχρι και χρήματα ώστε να τα δώσουν σε όποιον γνωρίζει και καταθέσει στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη.

Υπογραμμίζει ότι καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σωθούν τα υπόλοιπα άλογα, ωστόσο δεν κρύβει την αγωνία του για τη ζωή τους, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος είναι δύσκολος καθώς κάποια στιγμή τα ζώα πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη για περαιτέρω εξετάσεις.

Αναφέρει ακόμη ότι από τη νεκροψία - νεκροτομή που έγινε, στα ζώα που πέθαναν βρέθηκε ισχυρό δηλητήριο. Πρόκειται για ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θανάτωση τρωκτικών, όπως ποντίκια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ