Δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων από τον Δήμο Ηλιούπολης

Της Σταματίνας Σταματάκου

Την ώρα που οι περισσότεροι δήμοι στη χώρα αδιαφορούν για τα αδέσποτα ζώα ή ακόμη και εφαρμόζουν πρακτικές κατά τους, ο Δήμος Ηλιούπολης εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, σε συνεργασία πάντα με την Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. 

Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, αρμόδιος στα θέματα των αδέσποτων ζώων, Αποστόλης Στασινόπουλος, δημιούργησαν ένα επίσημο δημοτικό μητρώο πολιτών-φροντιστών αδέσποτων ζώων, εφοδιασμένων με προσωπική ταυτότητα φροντιστή, για την διευκόλυνση της άσκησης της εθελοντικής τους δράσης σε συνθήκες περιορισμού μετακινήσεων και κάτω από την προστασία του Δήμου.

«Ο Δήμος μας ξεχωρίζει για την διαχείριση των αδέσποτων, αξιοποιώντας και συνεχίζοντας την θετική παράδοση στην πόλη μας και την άψογη συνεργασία με την πανελλαδικά προβεβλημένη, για τη δράση της, Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Θεσμοθετήσαμε την ταυτότητα φροντιστή σαν έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των εθελοντών-φροντιστών μας. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τα αδέσποτα και σχεδιάζουμε κι άλλα μέτρα για το νέο έτος που αφορούν στην φροντίδα των ανυπεράσπιστων τετράποδων φίλων μας», επισημαίνει ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης στο SKAI.gr.

Η δημιουργία της ταυτότητας φροντιστή αποτελεί τομή για όλους τους Δήμους της χώρας στην προστασία των αδέσποτων ζώων και των εθελοντών-φροντιστών. «Διαμορφώσαμε ένα κατάλληλο σύστημα ολοκληρωμένου ελέγχου των αποικιών των αδέσποτων ζώων με άμεση καταγραφή αναγκών και μεθοδική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων, όπως η σίτιση, οι στειρώσεις, τα έκτακτα περιστατικά, και η τήρηση υγειονομικών κανόνων σε στενή συνεργασία πάντα με τους συμπολίτες μας- φροντιστές. Για τον σκοπό αυτό, συνάψαμε σύμβαση ύψους 50.000 ευρώ για κτηνιατρικές υπηρεσίες, διπλασιάζοντας έτσι την μέχρι τώρα δαπάνη και διαθέσαμε ήδη 10 τόνους τροφή στους 142 καταγεγραμμένους φροντιστές. Έως τώρα, έχουν καταγραφεί 2.996 αδέσποτες γάτες σε 200 ενεργές αποικίες που επιβλέπονται από όλους εμάς. Η καταγραφή συνεχίζεται, ενώ ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται ότι θα υπερβεί το διπλάσιο της σημερινής εικόνας. Με τον σχεδιασμό μας, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία τόσο των αδέσποτων όσο και των εθελοντών-φροντιστών, από τυχόν κακόβουλες ενέργειες με την συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας και της νομικής υπηρεσίας του δήμου, προλαμβάνοντας περιστατικά εκφοβισμού και κακοποίησης», τονίζει ο αντιδήμαρχος-αρμόδιος στα θέματα των αδέσποτων ζώων, Αποστόλης Στασινόπουλος στο SKAI.gr.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν οι τακτικές συναντήσεις με τους εγγεγραμμένους φροντιστές για την πρόοδο των στόχων και την επίλυση των προβλημάτων. Μάλιστα οι ταΐστρες σε διάφορα σημεία της  πόλης  αποτελούν τον επόμενο στόχο του Δήμου. 

Πηγή: skai.gr