Νέα εποχή για την ανακύκλωση από τον Δήμο Αθηναίων - 27 σύγχρονα απορριμματοφόρα και 4.000 κάδοι ανακύκλωσης (ΦΩΤΟ)

Σε ριζική ανανέωση και ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού ανακύκλωσης στην πόλη προχωρά, μετά από 15 χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον επισκεπτών της Αθήνας, ενόψει μάλιστα του 2021 που θα είναι έτος ανακύκλωσης για την πρωτεύουσα.

Με σύμβαση συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ) Ιωάννης Ραζής, η πόλη αποκτά 27 υπερσύγχρονα νέα απορριμματοφόρα ανακυκλώσιμων υλικών και 4.000 νέους αλλά και ανακατασκευασμένους πλήρως, μπλε κάδους, που έτσι συνολικά θα φτάσουν τους 6.000 σε όλη την Αθηνα.

Με την κορυφαία αυτή συμφωνία γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα για την ανακύκλωση στην πόλη, καθώς δημιουργείται ένα εκτεταμένο δίκτυο κάδων και εκσυγχρονίζεται ο στόλος οχημάτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ο οποίος θα ενισχυθεί με 15 μεγάλα, 6 μεσαία και 6 μικρότερα απορριμματοφόρα αποκλειστικά γι αυτό τον σκοπό.

Σε πρώτη φάση ο Δήμος θα παραλάβει 6 οχήματα, στη δεύτερη, εντός του 2021 , 14 οχήματα, και στη τρίτη, το 2022, άλλα 7 οχήματα. Τα νέα οχήματα είναι εξοπλισμένα με σύστημα ανάγνωσης καρτών αναγνώρισης και ταυτοποίησης των μπλε κάδων αλλά και σύστημα GPS.

Στο πλαίσιο της σύμβασης συνεργασίας, εντάσσεται και η τοποθέτηση ή επισκευή 4.000 μπλε κάδων (περίπου οι μισοί καινούργιοι και οι υπόλοιποι θα επισκευαστούν πλήρως), οι οποίοι θα «απλωθούν» σε κάθε γωνιά της πόλης, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν εύκολα να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα.   

Σε πρώτο στάδιο ο Δήμος θα τοποθετήσει τους 2.000 νέους κάδους, ενώ το 2021 θα επισκευάσει ακόμη 2.000 οι οποίοι έχουν φθαρεί. Οι κάδοι θα διαθέτουν κάρτα αναγνώρισης και ταυτοποίησης, ενώ σε περιπτώσεις βανδαλισμού και εμπρησμού θα αντικαθίστανται άμεσα  από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης ΑΕ.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση, οι δύο φορείς θα υλοποιούν από κοινού κάθε χρόνο ευρύ πρόγραμμα ενημέρωσης. Η ΕΕΑΑ θα διαθέσει στα νοικοκυριά δωρεάν τσάντες για τη διευκόλυνση της διαδικασίας συλλογής των υλικών, ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα συνδράμει με τη διανομή πόρτα-πόρτα ενημερωτικού υλικού καθώς και την παραχώρηση χρόνου σε ΜΜΕ, χώρου σε στάσεις λεωφορείων, δημοτικά κτίρια κτλ. 

Στον ίδιο καμβά δράσεων, εντάσσονται επίσης παρουσιάσεις σε σχολεία, εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, διαλογή στην πηγή πόρτα-πόρτα κ.α

«Για να μπορέσεις να σχεδιάσεις ένα  αποτελεσματικό και ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης, πρέπει να διαθέτεις εξοπλισμό. Η Αθήνα, επιτέλους, αποκτά τον απαραίτητο εξοπλισμό που μας δίνει τα εφόδια να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Την ουσιαστική ανακύκλωση. Την ανακύκλωση στην πράξη που γίνεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε τέτοια κλίμακα και τόσο οργανωμένα. Και το σχέδιό μας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η ανακύκλωση πρωταγωνιστικό ρόλο με πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα της Αθήνας, σε κάθε γειτονιά. Και το 2021 είναι για την Αθήνα το έτος ανακύκλωσης», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Πηγή: skai.gr