Η παραγωγική δυνατότητα των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα αναμένεται να έχει δεκαπενταπλασιαστεί μέχρι το 2040, συμβάλλοντας να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της παγκόσμιας βιομηχανίας, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα.

«Γιατί αφιερώθηκαν τόσοι κόποι για μια έκθεση για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας, τεχνολογία η οποία σήμερα συνεισφέρει μόλις το 0,3% του ηλεκτρισμού [που παράγεται] παγκοσμίως; Διότι το δυναμικό της είναι σχεδόν απεριόριστο», εξηγεί ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

Με τα κόστη παραγωγής των μεγάλων ανεμοτουρμπίνων σε πτώση και τις τεχνολογικές προόδους να μεγεθύνουν την ισχύ των μηχανημάτων αυτών, «το δυναμικό αυτό βρίσκεται ολοένα πιο κοντά. Αλλά μένουν να γίνουν πολλά, από πλευράς κυβερνήσεων και βιομηχανιών, ώστε να μετατραπεί σε πυλώνα μιας σωστής ενεργειακής μετάβασης», προσθέτει ο οικονομολόγος.

Αυτός ο τομέας της αγοράς μεγεθυνόταν με ρυθμό σχεδόν 30% σε ετήσια βάση μεταξύ του 2010 και του 2018. Ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν 150 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η έκθεση, που οι συντάκτες της φιλοδοξούν πως είναι η πληρέστερη για το ζήτημα, περιέχει μια γεωχωρική ανάλυση που συνδυάζει δεδομένα από δορυφόρους, μελέτη των ανέμων, των τοπογραφιών και των τεχνολογικών προόδων για να χαρτογραφήσει το παγκόσμιο δυναμικό.

Και το συμπέρασμα; «Το δυναμικό αυτό βρίσκεται παντού, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, σε ορισμένα τμήμα της Αφρικής, της Αυστραλίας...», απαριθμεί η Λάουρα Κότσι, εκ των συντακτών της έκθεσης του ΔΟΕ, κατά την οποία για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται ευρεία «παλέτα τεχνολογιών».

Η Ευρώπη, πρωτοπόρος στον τομέα — το πρώτο αιολικό πάρκο εγκαινιάστηκε στη Δανία το 1991, η Γερμανία και η Βρετανία είναι σήμερα οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από αιολικές εγκαταστάσεις στην υφήλιο — αναμένεται να παραμείνει ο κινητήρας αυτής της αλματώδους ανάπτυξης, εκτιμά ο ΔΟΕ. Αλλά δεν μπορεί να παραβλέπεται η Κίνα, προστίθεται στην έκθεσή του.

Στην ΕΕ, τα πάρκα αυτά συνεισφέρουν σήμερα δυναμικό σχεδόν 20 γιγαβάτ. Η παραγωγική τους δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει τα 130 γιγαβάτ ως το 2040, με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς. Αυτό το παραγωγικό δυναμικό θα μπορούσε να φθάσει τα 180 GW εάν η αιολική ενέργεια γινόταν κύρια πηγή ηλεκτρισμού της ηπείρου στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να γίνει κλιματικώς ουδέτερη, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει ανεπτυγμένα κράτη για την ενεργειακή πολιτική τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις