Δέσμευση: 700 εκατομμύρια ευρώ για αναδάσωση (βίντεο)

Σε ένα εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, με εξειδικευμένες μελέτες για κάθε περιοχή, προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 700.000.000 ευρώ, και 30.000.000 δενδρύλλια θα αντικαταστήσουν αυτά που έχουν καεί από τις πυρκαγιές. Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, στην εκπομπή SocialNet με τον Φώτη Καρύδα κάθε χρόνο χάνεται από πυρκαγιές ένα ποσοστό δάσους που φτάνει το 1%.      

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, και θα χρησιμοποιήσει και την τεχνολογία, όπως drones κλπ., ενώ θα εντατικοποιηθούν έργα, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση του δικτύου, καθαρισμό των δασών κλπ. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα. Επειδή έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες ξεραίνεται η βλάστηση, έχουμε λιγότερες βροχές και για το λόγο αυτό υπάρχει περισσότερη καύσιμη ύλη, και, έτσι, έχουμε και περισσότερες πυρκαγιές. Πρόσφατα δώσαμε την έγκριση 80.000.000 ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση. Πρόκειται για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που για αρκετά χρόνια δεν είχε καμία απορρόφηση, και μόλις αναλάβαμε θεωρήσαμε ότι είναι σημαντική προτεραιότητα να προχωρήσουμε στην πρόληψη. Εγκρίναμε 75 πράξεις για την πρόληψη από δασικές πυρκαγιές, εγκρίναμε έργα σε 15 περιοχές για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και 3.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση δασικών υποδομών. Ξεκινάμε ένα εθνικό σχέδιο αναδάσωσης με έναν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό 700.000.000 ευρώ, το οποίο θα έχει 10ετή διάρκεια, και παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Αραβώσης. 

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα αναδάσωσης θα υπάρξει εξειδικευμένη μελέτη ώστε σε κάθε περιοχή να φυτευτούν τα κατάλληλα δέντρα. «Στόχος μας είναι να φυτέψουμε 30.000.000 δενδρύλια, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα και θα προέρχονται από φυτώρια ελληνικής παραγωγής, δημόσια και ιδιωτικά. Έτσι θα δημιουργήσουμε και νέες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον πολύ εξειδικευμένο τομέα», υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης. 

Πηγή: skai.gr