Αυτή θα είναι η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου - Εντυπωσιακές εικόνες

Τα σχέδια για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης, όπως αναφέρει η Daily Mail, ίσως γίνουν πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς οι επιστήμονες επιταχύνουν τις προσπάθειες να σώσουν τις πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα του τμήματος του Οργανισμού που ασχολείται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, σε συνεργασία με την ιδιωτική Oceanic και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. 

Το επαναστατικό έργο των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει πλατφόρμες που επιπλέουν πάνω στις οποίες θα χτίζονται τα σπίτια.

Kάθε μια από αυτές θα είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα θα χαρακτηρίζεται από τυπικά χαρακτηριστικά της πόλης, όπως δημόσιες πλατείες και οι αγορές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του UN-Habitat (το αρμόδιο τμήμα των ΗΕ) Βίκτορ Κίσομπ δήλωσε: «Οι πλωτές πόλεις ακούγονται σαν μια τρελή ιδέα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σωτήρια αποτελέσματα αν γίνουν με τον σωστό τρόπο».  Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι το 90% των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου κινδυνεύουν να βυθιστούν καθώς οι παγετώνες λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Ο Μαρκ Κόλινς Χεν, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, δήλωσε: «Συχνά με ρωτούν αν αυτοί οι οικισμοί θα είναι ανθεκτικοί σε τσουνάμι, τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεργαζόμαστε με το MIT για να δούμε πώς αυτές οι δομές θα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες».
Μέσα στους επόμενους μήνες μια μακέτα του πρωτοποριακού έργου θα είναι ανοιχτή στο κοινό στο East River της Νέας Υόρκης, δίπλα από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Σε σύγκριση με μία άλλη που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, η έκδοση της Νέας Υόρκης έχει ως στόχο να παράγει το δικό της φαγητό και να καλύψει τις ανάγκες της σε νερό και ενέργεια, δήλωσε η αμερικανική εταιρεία Oceanix, η οποία θα την κατασκευάσει.

«Βασικά δημιουργούμε ανθεκτικότητα σε επίπεδο πλατφόρμας», δήλωσε ο Marc Collins Chen, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix

Αν οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους, τα επίπεδα της θάλασσας θα μπορούσαν να αυξηθούν έως 30,3 ίντσες (77 εκατοστά), μέχρι το 2100 σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Το χαμηλότερο όριο των 1,5 ° C που κατοχυρώνεται στη Συμφωνία του Παρισιού ενδέχεται να παραβιαστεί μεταξύ του 2030 και του 2052 εάν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη συνεχίζεται με τον τρέχοντα ρυθμό και δεν έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα για την εξάλειψη της αύξησης, ανέφερε μια έκθεση του IPCC του 2018.

Ο οικονομολόγος του βραβείου Νόμπελ Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε στο Reuters ότι μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που προκύπτει από την έρευνα σε πλωτές πόλεις θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των υφιστάμενων πόλεων σε σταθερή βάση.

«Τα οφέλη δεν πρόκειται απλώς να είναι αυτό που θα κάνετε στο νερό, αλλά και στη γη», σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: Daily Mail