Ασωπός: Εξασθενές χρώμιο στις καλλιέργειες

Με εξασθενές χρώμιο έχουν επιμολυνθεί οι ρίζες των καλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεολόγος Μιμίδης, τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο .

Παράλληλα, μαζική συμμετοχή στη συλλογή υπογράφων για τη λήψη μέτρων ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα φέρουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ένταση και προπηλακισμοί

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στα Οινόφυτα με αφορμή αντεγκλήσεις αγροτών που αμφισβητούν τις μετρήσεις για ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου και νικελίου στην αγροτική παραγωγή.

Προπηλακίστηκε ο πατέρας Γιάννης Οικονομίδης ενώ επιτέθηκαν και στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ που συνεχίζει και την Τετάρτη, το οδοιπορικό του στην περιοχή.

Οι εντάσεις πολλές φορές δημιουργούνται αδικαιολόγητα γιατί θίγονται κάποια κεκτημένα συμφέροντα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εσωτερικών
Συνεχάρη το ΣΚΑΪ για την επιμονή του στο θέμα του Ασωπού.

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων Γιάννης Ζαμπετάκης, δήλωσε πως έχουν παρατηρηθεί υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου και νικελίου σε προϊόντα που καλλιεργούνται στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων κοντά στον Ασωπό.

• • • Από τη πλευρά του ο Σπύρος Σγούρος πρόεδρος του Δικτύου για τη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, είπε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν και σε βιολογικά προϊόντα.

Υποστήριξε ότι τα προϊόντα αυτά δεν λαμβάνουν τις πιστοποιήσεις όμως μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά ως συμβατικά.

Έρευνα για τον Ασωπό

Οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του Ασωπού στο πόσιμο νερό, τον υδροφόρο ορίζοντα, τη διατροφική αλυσίδα και την υγεία, αναδεικνύονται ως μείζον πρόβλημα από τους κατοίκους της Θήβας, των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και των όμορων περιοχών, όπως καταδεικνύει έρευνα της Public Issue για το ΣΚΑΪ.

Το 95% των κατοίκων χαρακτηρίζει τη μόλυνση στον Ασωπό μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, αναδεικνύοντας ως σημαντικότερο θέμα την ποιότητα του νερού σε ποσοστό 61%.

Το 73%, μάλιστα δηλώνει ότι αναγκάζεται να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό.

• • Το 91% απαντά πως υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία, ενώ διαφωνεί μόνο το 5% των κατοίκων.

Το 29% γνωρίζει περιστατικά ασθενείας εξαιτίας της μόλυνσης, ενώ ένα 3% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην οικογένεια του.

Ο ΣΚΑΪ καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή, υπογράφοντας στην ιστοσελίδα
Σε μια εβδομάδα οι υπογραφές έφτασαν τις 9.900.
Πηγή: skai.gr