Κλείσιμο

"Αρχίζουν τα δύσκολα" στην Κοπεγχάγη

Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας των διαβουλεύσεων, καθώς το πρώτο επίσημο σχέδιο διαπραγμάτευσης που κατατέθηκε την Παρασκευή απορρίφθηκε από αρκετές χώρες.

Εξαιρετικά κρίσιμη αναμένεται η επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα φθάσουν στη Δανία οι ηγέτες πολλών ακόμη χωρών.

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, χρειάζεται άμεση δράση τώρα, τόνισε η υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Δανίας.

Ο επικεφαλής της Συνδιάσκεψης, ΄Ιβο ντε Μπορ, δήλωσε ότι πρέπει να εισακουστούν τα αιτήματα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που διαδήλωσαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Σημείωσε επίσης, ότι απαιτούνται αυστηρότερες δεσμεύσεις από τα αναπτυγμένα κράτη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα αναπτυσσόμενα.

Τέλος, κάλεσε τους εταίρους να βρουν λύση στο θέμα της χρηματοδότησης ενώ είπε ότι ακόμη και αυτή την ώρα Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πετούν η μια στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών.

Η Ευρώπη πρέπει να δεσμευθεί για 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόνισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Στο μεταξύ, με κεντρικό σύνθημα "αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα", περισσότεροι από 50.000 πολίτες (100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές) από όλο τον κόσμο διαδήλωσαν έξω από το Μπέλα Σέντερ, όπου διεξάγεται η Σύνοδος.

Περίπου 300 κουκουλοφόροι δημιούργησαν μικρά επεισόδια. Περίπου 60 άτομα συνελήφθησαν.
Πηγή: skai.gr