Αποκαρδιωτικές εικόνες εγκατάλειψης με νεκρά ψάρια στο πάρκο Τρίτση (vid)

Ντροπιαστικές είναι οι εικόνες εξαθλίωσης στο πάρκο Τρίτση που δείχνουν την αδιαφορία και την εγκατάλειψη του κράτους.

Ο ΣΚΑΙ, έπειτα από καταγγελίες πολιτών για σκουπίδια και πεθαμένα ψάρια, έκανε επιτόπια έρευνα, διαπιστώνοντας την τραγική αλήθεια. 

Το πάρκο που άλλοτε ήταν πηγή ζωής και μια ανάσα για τους κατοίκους της περιοχής, και όχι μόνο, τώρα χαρακτηρίζεται από παρακμή. Θλιβερή είναι η εικόνα της λίμνης που έχει μετατραπεί σε βάλτο και των ψαριών που αργοπεθαίνουν βασανιστικά.



Τα σκουπίδια έχουν πνίξει τη φύση και τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν πλέον πηγή μόλυνσης όχι μόνο του περιβάλλοντος του πάρκου αλλά και των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους που επιλέγουν να κάνουν εκεί τη βόλτα τους.



Ο φορέας διαχείρισης πάρκου Τρίτση (μια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος) φαίνεται να αδιαφορεί για την κατάσταση αυτή και σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η ασυνειδησία κάποιων που συνεχίζουν να μολύνουν το πάρκο με τα σκουπίδια τους. 

Ο φορέας διαχείρισης του πάρκου και η αντιδικία με δήμο 

Ο δήμος Ιλίου έχει καταγγείλει την αδιαφορία του φορέα διαχείρισης πάρκου Τρίτση, καθώς είναι ανίκανος να προστατεύσει το πάρκο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του δήμου Ιλίου στις 14/06/2019, είχε επισημανθεί στον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» Ιωάννη Πολύζο, η ανάγκη να προβεί άμεσα σε καθαρισμό, αποψίλωση και απομάκρυνση των ξερών χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων στο χώρο ευθύνης του, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς αλλά και να διασφαλιστεί η καθαριότητα.




Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας του φορέα διαχείρισης του πάρκου Τρίτση, όπως τονίζεται και από τον δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο, είναι ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε, στις 17.50΄ το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019, στο Πάρκο (δίπλα από το χώρο στάθμευσης) κατέδειξε πως ο Φορέας Διαχείρισης όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά στάθηκε ανίκανος να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του για την προστασία και συντήρηση του.

Στις 14/1/2016,  το Δημοτικό Συμβούλιο για το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» προχώρησε σε μια ιστορικής σημασίας απόφαση  σε συνεδρίασή του για αποκλειστική διαχείρισή του με χρηματοδότηση από τον Δήμο Ιλίου. 

Ο υπαίτιος για την σημερινή κατάσταση είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος (Υ.Π.ΕΝ.) που μέχρι
σήμερα διόριζε το διοικητικό συμβούλιο του φορέα διαχείρισης του Πάρκου, του οποίου είχε και την
εποπτεία. Στην συνέχεια, με νομοθετική ρύθμιση η διαχείριση του Πάρκου πέρασε στον ΑΣΔΑ χωρίς όμως την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υ.Π.ΕΝ. κύριος Γιάννης Τσιρώνης, στην επιστολή του ως απάντηση στον δήμο δίνει δύο επιλογές, είτε να αναλάβει το Πάρκο με τα χρέη του,είτε να δημιουργήσει νέο Φορέα διαχείρισης και να το διαχειρίζεται το Υ.Π.ΕΝ.

Ο δήμος Ιλίου σε απάντηση προς τον κ. Τσιρώνη ζητά να παραχωρηθεί στον δήμο το πάρκο χωρίς τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί μέχρι εκείνη την στιγμή και ότι πως δεν επιθυμούν να διαχειριστούν ούτε ένα ευρώ από το ποσό των 700.000 ευρώ, που ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Ωστόσο, με δεδομένο ότι το παραπάνω εξειδικευμένο κονδύλιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ή την αποπληρωμή χρεών του φορέα διαχείρισης, θα μπορούσε να διατεθεί, μέσω ΑΣΔΑ ή του ίδιου του Υπουργείου, σε κάποιο από τα έργα που είναι απαραίτητα.


Πηγή: skai.gr - Χαρά Σώτα