Ξεκινά το νέο εξοικονομώ κατ οίκων

Ανοίγει από 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πρόγραμμα θα μπορεί να καλύψει έως και 25.000 δικαιούχους και έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατομμύρια ευρώ.

Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για την αντικατάσταση κουφωμάτων, μόνωσης, και να τοποθετήσουν μεταξύ άλλων συστήματα ψύξης ή θέρμανσης.


Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% έως 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Το νέο "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων

2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης

4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση ΑΠΕ

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α' Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται ξανά στον ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ.

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου