Ερευνητές εντόπισαν απολιθωμένο δάσος στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας

Ένα απολιθωμένο δάσος φαίνεται πως έχουν εντοπίσει ερευνητές στον βυθό της Βόρειας Θάλασσας και όπως εκτιμούν η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι η ένδειξη πως άνθρωποι έζησαν εκεί πριν από περίπου 10.000 χρόνια πριν η γη χαθεί κάτω από τα κύματα, χιλιάδες χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα μάλιστα φαίνεται πως δίνουν νέα ελπίδα στους ερευνητές που ασχολούνται με τον εντοπισμό χαμένων οικισμών της μεσολιθικής εποχής.

Ειδικοί πήραν δείγματα ιζημάτων από το βυθισμένο απολιθωμένο δάσος κατά τη διάρκεια  11ημερης παραμονής τους στο σημείο που βρίσκεται συγκεκριμένα στην περιοχή Doggerland γνωστή ως Brown Bank ή Brown Ridge. 

Δηλώνουν μάλιστα βέβαιοι ότι βρίσκονται κοντά στα ίχνη ενός προϊστορικού οικισμού 

"Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είμαστε πολύ κοντά σε έναν οικισμό", δήλωσε ο αρχαιολόγος Vincent Gaffney του Πανεπιστημίου Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από τους επικεφαλής των ερευνών. 

«Το πλήθος των αρχαίων ευρημάτων, μας υποδεικνύει πως όντως κάτι βρίσκεται εκεί.», Τονίζει.

«Έχουμε εντοπίσει πλέον τις περιοχές όπου τμήματα γης από την μεσολιθική περίοδο είναι κοντά στην επιφάνεια  της θάλασσας», πρόσθεσε .

«Έτσι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα εργαλεία για να πάρουμε μεγαλύτερα δείγματα|» 

Οι επιστήμονες σκοπεύουν το φθινόπωρο να επανεξετάσουν την περιοχή Brown Bank με την βοήθεια ενός ολλανδικού ερευνητικού σκάφους, με βαρύτερο εξοπλισμό  που θα τους δώσει την ευκαιρία να πάρουν περισσότερα δείγματα από το βυθισμένο απολιθωμένο δάσος, δήλωσε ο Gaffney.

Mε πληροφορίες από: Livescience