Πέθανε και ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία

Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται η διαιώνιση του ρινόκερου της Σουμάτρας καθώς πέθανε και ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος του υπό εξαφάνιση είδους που ζούσε στη Μαλαισία.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι ένα από τα πέντε είδη που επιβιώνουν μέχρι σήμερα αλλά είναι οι πιο μικροί σε μέγεθος και εκτιμάται πως δεν έχουν μείνει περισσότεροι από 80 σε όλο τον κόσμο.

Ο σπάνιος ρινόκερος, ο Ταμ, ζούσε σε καταφύγιο για άγρια ζώα στο νησί Βόρνεο, ήταν 30 ετών και ο θάνατός του ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Τώρα στη Μαλαισία ζει μόνο ένας θηλυκός ρινόκερος του είδους, η Ιμάν η οποία από το 2014 βρίσκεται σε αιχμαλωσία. Το 2017 είχε πεθάνει ένας ακόμη αρσενικός ρινόκερος του ιδίου είδους, ο Πουντούνγκ.

Η Μαλαισία έχει κηρύξει το είδος ως εξαφανισμένο στη χώρα από το 2015.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας ζουν απομονωμένοι καθώς αποτελεί αγαπημένο θήραμα των λαθροκυνηγών. Οι περιοχές όπου οι ρινόκεροι ζούσαν ελεύθεροι έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό  και έτσι η αναπαραγωγή τους είναι δύσκολη έως αδύνατη κάτι που οδηγεί του επιστήμονες να συμπεράνουν ότι σε μερικές δεκαετίες το είδος θα έχει εξαφανιστεί πλήρως.

Από το 2011 η Μαλαισία προσπαθεί να εκτρέψει τον ρινόκερο της Σουμάτρας σε συνθήκες αιχμαλωσίας και να το διαιωνίσει μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά όλες οι προσπάθειές έχουν αποτύχει.
Πηγή: skai.gr