Καταργείται ο φόρος ταφής αποβλήτων και έρχεται το τέλος κυκλική οικονομίας

Καταργείται ο φόρος ταφής αποβλήτων και έρχεται το τέλος κυκλική οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος στο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Οι δήμοι που καταγράφουν μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης τόσο στα υλικά συσκευασίας όσο και στα οργανικά απόβλητα, θα πληρώνουν λιγότερα και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 να προσφέρουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη στους πολίτες τους 

Το τέλος κυκλικής οικονομίας θα ξεκινά από 10 ευρώ ανά τόνο και τα έσοδα θα διατίθενται για τη δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Στόχος είναι η μείωση της ταφής αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση τους ως πρώτη ύλη για νέα προιόντα. 

Στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία προβλέπονται μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για ανακύκλωση με δημιουργία χωριστών ρευμάτων συλλογής ανακυκλώσιμων . Διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για τους Δήμους υπάρχουν -μέσω των ΠΕΠ- για  τη χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων, και μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Ενώ η  Βιομηχανία θα μπορεί να ενισχυθεί, εφόσον ικανοποιεί τις προδιαγραφές της κυκλικής οικονομίας μεσώ του Αναπτυξιακού Νόμου αλλά και με χρηματοδοτήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Πηγή: ΑΜΠΕ