Μουσείο στο βυθό της θάλασσας

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο αξιοθέατο του κόσμου βρίσκεται στο Κανκούν του Μεξικού και αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο εθνικό θαλάσσιο πάρκο , όπου έχουν «βυθιστεί» πάνω από 400 αγάλματα.

Τα εκθέματα κατασκευάστηκαν από τσιμέντο με ουδέτερο ph,  ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, καταλαμβάνουν έκταση 420 τετραγωνικών μέτρων και ζυγίζουν συνολικά 180 τόνους. Αυτό το πολύ ιδιαίτερο πάρκο εμπνεύστηκε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ΝτεΚάιρες Τέιλορ με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο όσον αφορά την καταστροφή του οικοσυστήματος και κατόρθωσε όχι μόνο να μην ενοχλεί την θαλάσσια ζωή, αλλά να την ενισχύει καθώς μέσω των γλυπτών του δημιουργεί νέους κοραλλιογενείς υφάλους.

Ο Τέιλορ κατέχει πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας σε καταδύσεις και είναι βραβευμένος φωτογράφος, απόφοιτος της σχολής καλών τεχνών ενώ το 2006 δημιούργησε το πρώτο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής στον κόσμο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Γρενάδας στις Δυτικές Ινδίες. Έζησε στη Μαλαισία ως παιδί, όπου και γεννήθηκε η αγάπη του για τη θαλάσσια ζωή και στην εφηβεία μετακόμισε στο Λονδίνο.

«Τα έργα μου είναι στιγμές στο πέρασμα του χρόνου. Όπως τα γκράφιτι ξεθωριάζουν από τα τραίνα, έτσι και τα γλυπτά μου καλύπτονται από φύκια. Οι λεπτομέρειες και οι μορφές χάνονται για πάντα και τις θυμόμαστε μόνο μέσα από φωτογραφίες. Αυτή τη φορά όμως οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Αντί να αφήσω το σημάδι μου στο περιβάλλον μέσα από τη δουλειά μου, το περιβάλλον αφήνει το σημάδι του στη δουλειά μου.»

Αυτή η πολύ πρωτότυπη ιδέα συνδυάζει την αγάπη του για τη θάλασσα και την τέχνη προσφέροντας ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα στο κοινό που φαίνεται να το απολαμβάνει, καθώς πάνω από 750.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο το υποθαλάσσιο πάρκο του που ονομάζεται «Σιωπηλή εξέλιξη» και πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για γλυπτά φυσικού μεγέθους περνούν και ένα έντονο μήνυμα στον κάθε επισκέπτη.
Πηγή: Πηγή:BBC