Κλείσιμο

Βαριές ποινές στη δίκη για τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007

Βαρύτατες ποινές ανακοίνωσε ο πλημμελειοδικείο του Πύργου στους πέντε από τους 6 κατηγορούμενους στη δίκη για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007. Εκείνη την περίοδο έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές 36 άνθρωποι. Το δικαστήριο αποφάσισε ποινή 10 χρόνια με αναστολή στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου, Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα και 5 χρόνια με αναστολή στον Νίκο Μιχαλόπουλο.

Οι κατηγορούμενοι είναι:
1. Η Σοφία Νικολοπούλου. Είναι η ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική.
2. Ο Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρώην Νομάρχης Ηλείας
Το 2007, ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί.
3. Ο Πανταζής Χρονόπουλος πρώην δήμαρχος Ζαχάρως. Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για αδιαφορία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί.
4. Ο Παναγιώτης Τσούρας εποχικός πυροσβέστης, τότε πυροφύλακας Μίνθης. Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.
5. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος ο τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων.
Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα.
Στους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου και Νίκο Μιχαλόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.
Το δικαστήριο αθώωσε τον Φώτη Παππά τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην καταδικαστεί, καθώς «έκανε ότι μπορούσε» για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.
Όλοι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν έφεση.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου