Άρον άρον καθάρισαν τον Ασωπό

Σε αγώνα δρόμου αποδύθηκαν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να καθαρίσουν άρον άρον τη λυμματολάσπη στον Ασωπό, εν όψει της επίσκεψης –την Τρίτη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Παράλληλα, οι βιομηχανίες σταμάτησαν προσωρινά να ρίχνουν λύματα στο ποτάμι, για να φαίνεται καθαρό.

Αδιανόητο να μην υπάρχει Χώρος Υγειονομικής Ταφής βιομηχανικών αποβλήτων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον Ασωπό ως το πιο τρανταχτό παράδειγμα βιομηχανικής ρύπανσης.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού αφορά συνολικά τον υδροφόρο ορίζοντα επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμή δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν οι εστίες μόλυνσης του ποταμού. 

Από την πλευρά του ο Σπύρος Κουβέλης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, είπε πως είναι απαράδεκτο να μην είναι γνωστές οι πηγές ρύπανσης του Ασωπού.

Τόνισε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να είχε εκπονήσει μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση όπως επίσης και επιδημιολογική μελέτη και να έχουν τοποθετηθεί στη ροή του ποταμού σταθμοί μέτρησης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να υπάρξει κάποιου είδους επεξεργασία των αποβλήτων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελος Μπαλτάς, υποστήριξε ότι το νερό στην επιφάνεια του ποταμού είναι καθαρό και το εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε μόνο σε γεωτρήσεις τις οποίες, όπως είπε, μόλυνε ανθρώπινο χέρι. Ανέφερε επίσης ότι η περιβαλλοντική ζημιά στον Ασωπό δημιουργήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και είναι αναστρέψιμη.

Eπιστολή προς την διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, έστειλαν την ίδια ώρα μέλη των Οικολόγων Πράσινων, τονίζοντας ότι μέσω της παραγωγικής διαδικασίας παράγονται επικίνδυνα απόβλητα όπως εξασθενές χρώμιο.

Μέχρι στιγμής, τις 30.000 πλησιάζουν οι υπογραφές των πολιτών στην ιστοσελίδα , που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: skai.gr