Απομάκρυνση του σκύλου που γαυγίζει; - Όχι πια, από σήμερα εκπαίδευση! (pics)

Της Σταματίνας Σταματάκου

Μία πρωτοποριακή απόφαση έδωσε μεγάλη ανακούφιση σε πολλούς φιλόζωους. Η υπ' αρ. 156/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου αντιμετωπίζει ένα συχνό πρόβλημα, που εντοπίζεται σε γειτονιές σε όλη τη χώρα αναφορικά με τη διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε διαμερίσματα-μονοκατοικίες. 

Η υπόθεση αφορά λήψη ασφαλιστικών μέτρών που αιτήθηκε γειτόνισσα, φερόμενη να ενοχλείται από τα γαυγίσματα ενός ημίαιμου σκύλου από όμορη οικία. Ο «Άραγκορν», πρώην αδέσποτο κουτάβι, υιοθετήθηκε από φιλόζωη οικογένεια, στειρώθηκε και εμβολιάστηκε. Μετά από αυτοψία εκπαιδευτή Νίκου Τσιάμη διαπιστώθηκε ότι τηρούνται οι κανόνες ευζωίας-υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων.

Ο σκύλος αυλίζετο συχνά και στον κήπο της οικίας. Δίπλα στη μονοκατοικία κατοικούσε η αντίδικος, που ζητούσε ο «Άραγκορν» να περιοριστεί στο σπίτι και απομακρυνθεί άμεσα και δια παντός από τους εξωτερικούς χώρους, κήπο, μπαλκόνι. Επιπρόσθετα ζητούσε να του τοποθετηθεί «ειδικό» κολάρο, που θα το αποτρέπει από το να γαυγίζει, από το οποίο υπαναχώρησε μετά από ένσταση.

Η αιτούσα περιέγραφε μία έκρυθμη κατάσταση, ενώ η εντολέας μας, φιλόζωη οικογένεια, έδειχνε να πληροί τις προϋποθέσεις της σύννομης ευσυνείδητης φιλοζωίας. Την επίλυση της διαφοράς και αποκατάσταση των σχέσεων γειτονίας καθόρισε η απόφαση μετά από αίτημα μας για εκπαίδευση του σκύλου.

Όρισε ότι ο σκύλος μπορεί να παραμένει στον εξωτερικό χώρο της μονοκατοικίας υπό την εποπτεία των κυρίων του σε ώρες μη κοινής ησυχίας, εφόσον λάβει ειδική και κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μη γαβγίζει αδικαιολόγητα. 

Η απόφαση αυτή ορίζοντας ως ασφαλιστικό μέτρο την εκπαίδευση σκύλου, αναγνωρίζει αυτήν επίσημα ως αναγκαία και επιβεβλημένη μέθοδο, που μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων. Ανάγει το ρόλο της εκπαίδευσης του σκύλου και δηλαδή της ανάπτυξης μίας υγιούς επικοινωνίας με τον άνθρωπο σε βασικό ρυθμιστή της  συμπεριφοράς και κατανόησης του που μπορεί να αποτρέψει προβλήματα συμβίωσης. 

Η εκπαίδευση ενός σκύλου με σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, που δείχνουν σεβασμό στα ζώα μπορεί να εξομαλύνει τις σχετικές διαφορές, που συχνά απασχολούν τα ελληνικά δικαστήρια και να αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ φιλόζωων και μη.

Η δικηγόρος Νίκη Τηλιακού, που ασχολείται με τέτοιου είδους θέματα, δήλωσε στο SKAI.gr: 

"Το δικηγορικό μας γραφείο προσπαθεί και έχει επιτύχει σε ένα βαθμό να συμπληρώσει τα κενά του νόμου με αποφάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα για τα ζώα. Δυστυχώς το έλλειμμα φιλοζωικής κουλτούρας το αντιμετωπίζουμε και στα δικαστήρια. Μέχρι τώρα όταν γαύγιζε ένα σκυλί, είτε η απόφαση όριζε να μη ξαναβγει στο μπαλκόνι και δλδ να κλειστεί στο σπίτι, είτε να απομακρυνθεί από το σπίτι. 

Σημειώνουμε πως με την εν λόγω απόφαση ανοίγει ο δρόμος της εκπαίδευσης σκύλου ως αναγνωρισμένης μεθόδου επίλυσης των σχετικών διαφορών και αρμονικής συνύπαρξης στις γειτονιές. Και συγχρόνως μπαίνει τέλος σε μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις που - μέχρι σήμερα συχνά - όριζαν μέχρι και την απομάκρυνση του σκύλου όχι μόνο από το μπαλκόνι αλλά και από το σπίτι, οδηγώντας τον ιδιοκτήτη του ακόμα και σε μετακόμιση, ως μόνη λύση για να μπορέσει να ζει με το σκύλο του.

Οι πρώτες αποφάσεις του γραφείου μας πέτυχαν να αυλίζεται ο σκύλος υπό την εποπτεία πάντα κάποιου και ποτέ μόνο του, ώστε αν για κάποιο λόγο αρχίσει να γαυγίζει να είναι κάποιος εκεί να το καθησυχάσει, στην συνέχεια εξεδόθη αυτή η απόφαση που συνδυάζει τον αυλισμό υπό την εποπτεία των ιδιοκτητών/κατόχων με την εκπαίδευση του σκύλου."

Αυτός ήταν ο σκύλος που γαύγιζε και πλέον εκπαιδεύεται αντί να εκδιωχθεί.