Αποκατάσταση της παράνομης χωματερής στο Σχιστό.

Του Γιώργου Κεραμιτζόγλου

Σύμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της παράνομης χωματερής στο Σχιστό που έχει επικίνδυνα απόβλητα υπέγραψε τη Περιφέρεια Αττικής.

Σκοπός του έργου είναι η πλήρης εξουδετέρωση με ισόβιο και τρόπο ασφαλή των 10 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των 125 στρεμμάτων του ΧΑΔΑ στο Σχιστό.

Όλη αυτή η έκταση είχε σχηματιστεί σωρευτικά από το 1979 έως το 1999, όταν τεράστιες ποσότητες φωσφογύψου σε μορφή σκόνης, μεταφέρονταν από το εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας και απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον της περιοχής.

Με την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη  από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο του ΠΕΔΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ύψους 1.001.088 ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί και η τελευταία - τέταρτη - φάση αποπεράτωσης του έργου, που  ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια. 

Ως βέλτιστη τεχνική λύση έχει επιλεγεί η μόνιμη και ασφαλής ταφή των υλικών υπό συνθήκες πλήρους στεγανότητας και απομόνωσης, καθώς η τεράστια ποσότητα φωσφογύψου δεν ήταν δυνατόν να μεταφερθεί και να διατεθεί σε άλλον κατάλληλο χώρο. 
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Σχιστό