Αποδοκιμάζει η Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η COP26 είναι μια αποτυχία

Η ηγερία του κινήματος των νέων για το κλίμα, η Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, χαρακτήρισε σήμερα "αποτυχία" τη διάσκεψη για το κλίμα της Γλασκώβης ενώπιον χιλιάδων νέων που διαδήλωσαν σε αυτή την πόλη της Σκωτίας για να ζητήσουν να αναληφθεί δράση κατά της απορρύθμισης του κλίματος που απειλεί τη γενιά τους και αυτές που θα ακολουθήσουν.

"Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία", δήλωσε απευθυνόμενη σε χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη "γιορτή του 'business as usual' και του μπλαμπλα".

"Οι ηγέτες μας δεν δείχνουν τον δρόμο, έτσι μοιάζει η ηγεσία", πρόσθεσε δείχνοντας το πλήθος.

"Δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υπόψη την επιστημονική συναίνεση, δεν μπορούν να μας αγνοούν", τόνισε η Σουηδέζα ακτιβίστρια.

"Οι βασιλιάδες μας είναι γυμνοί. Η Ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά", δήλωσε αναφερόμενη τους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για την COP και κατηγορώντας τους μια ακόμη φορά για απραξία, ενώ μίλησε εκ νέου για ένα "φεστιβάλ ψευδοπράσινης ταυτότητας".

Μια δεύτερη ημέρα διαδηλώσεων θα είναι η αυριανή, το Σάββατο, στη Γλασκώβη. Η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στο τέλος δύο εβδομάδων της διάσκεψης COP26 είχε το ίδιο αίτημα, την επιτακτική ανάγκη της προστασίας του κλίματος απέναντι στις καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη από την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 στοχεύει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη πολύ κάτω από τους +2 βαθμούς Κελσίου, αν είναι δυνατόν +1,5°C, για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της απορύθμισης του κλίματος, που προκαλούν ήδη καταστροφές σε όλο τον πλανήτη. Κάθε επιπλέον δέκατο του βαθμού Κελσίου έχει τις συνέπειές του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κόσμος οδηγείται προς μια "καταστροφική" υπερθέρμανση +2,7 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ