Κλείσιμο

Απειλούνται με εξαφάνιση

Η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών έχει κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την εύρεση τροφής για τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, σύμβολο της πανίδας της Ανταρκτικής, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να αφανιστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Τα ιδιόμορφα πτηνά που ζουν στις παγωμένες θάλασσες του νότιου ημισφαιρίου τρέφονται με ψάρια και μικροσκοπικά καλαμάρια που ονομάζονται κριλ. Όμως η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων της τροφής για τους πιγκουίνους.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, ακόμη και μία μικρή μεταβολή στην ποσότητα των ψαριών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση στον πληθυσμό των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις μεταβολές.

Μετά από έρευνα αρκετών ετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των πιγκουίνων έχει ήδη μειωθεί κατά 9% στο νησί Ποσεσιόν, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου τα τελευταία χρόνια η θερμοκρασία της θάλασσας έχει ανέβει κατά 0.2 βαθμό Κελσίου.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι καλύπτουν τεράστιες αποστάσεις για να βρουν τροφή για τους ίδιους και για τα μικρά τους, ωστόσο η έλλειψη της τροφής τους αναγκάζει να ταξιδέψουν ακόμη πιο μακριά.

Ως αποτέλεσμα, τα μικρά τους μένουν πίσω μόνα τους, για μεγαλύτερο διάστημα, υποσιτίζονται και πολλά πεθαίνουν.
Πηγή: skai.gr