Κλείσιμο

Ανησυχία για το κλίμα

Ο υδράργυρος θα φτάσει στα ύψη, οι πάγοι της Γροιλανδίας θα λιώσουν και το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθεί ανησυχητικά.

Μια εικόνα που ξεπερνά και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των επιστημόνων απειλεί τον πλανήτη μας.

Σύμβουλος της Βρετανικής κυβέρνησης, ο ελληνικής καταγωγής Δημήτρης Ζέγγελης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι ιδιαίτερα στη χώρα μας οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών θα είναι, όπως και στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Τα επόμενα χρόνια οι βροχοπτώσεις εκτιμάται ότι θα μειωθούν έως και 20%. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγή των χωραφιών, στα υδατικά αποθέματα αλλά και τα οικοσυστήματα.

Ο Δημήτρης Λάλας, μηχανικός περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι κάποιες καλλιέργειες, για παράδειγμα το καλαμπόκι ή το σιτάρι, θα υποστούν σημαντικές μειώσεις στις αποδόσεις τους ανά στρέμμα.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 2100 η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον μήνα Ιούλιο στην Αθήνα θα αυξηθεί από 33 βαθμούς Κελσίου που είναι σήμερα σε 41 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, η μέση βροχόπτωση το Δεκέμβριο θα μειωθεί αισθητά.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν σύμφωνα με την μελέτη είναι:

• Τα Δέλτα του Έβρου και του Νέστου.

• Η περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου.

• Τα νησιά Λήμνος, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδος.

• Η περιοχή του Παγασητικού Κόλπου.

• Η περιοχή του Αμβρακικού.

• Η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού και Μεσολογγίου.

• Και η περιοχή του κόλπου Κυλλήνης.

Πάντως, το φαινόμενο των περιβαλλοντικών μεταναστών είναι ήδη πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Κάτια Λαζαρίδη, επίκουρη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ήδη έχουμε αρχίσει να έχουμε τους πρώτους περιβαλλοντικούς μετανάστες από περιοχές που έχουν πληγεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πηγή: skai.gr