Κλείσιμο

Ανησυχία για το εξασθενές χρώμιο

Οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις στη Βοιωτία, οι οποίες περιέχουν μεγάλο ποσοστό οξυγόνου, σε συνδυασμό με την βιομηχανική δράση μετέτρεψαν το τρισθενές σε εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά του στον υδροφόρο ορίζοντα να ξεπερνούν το 50%.

Αυτό δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής του γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεολόγος Μιμίδης, στο πλαίσιο της επιτόπιας έρευνας της εκπομπής ΣΚΑΪ Δράση στη Θήβα.

Ο κ. Μιμίδης είπε ότι αν η βιομηχανική δραστηριότητα ήταν μικρή, τότε το εξασθενες χρώμιο θα είχε μετατραπεί εύκολα σε αβλαβές υλικό.

Ακόμα τόνισε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χάρη σε ένα ειδικό μηχάνημα από την Αμερική, θα γίνονται ταυτόχρονες μετρήσεις του τρισθενούς και του εξασθενούς χρωμίου, ενώ στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι καλλιέργειες, προκειμένου να βρεθεί αν και κατά πόσο επηρεάζονται από το εξασθενές χρώμιο.

Ο δήμαρχος Θήβας, Νικόλαος Σβίγκος εξεφρασε τον προβληματισμό του για την ύπαρξη του ρύπου και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. 

Με την ιδιότητα του γιατρού, ο κ. Σβίγκος επισήμανε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το τοξικό υλικό εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αέρα ή μέσω του • • src=https://www.skai.gr/upload_files/Image/Grafika%20telika/BIGdiavasteakomamikrofinal.png
• • δέρματος.

Ο κ. Σβίγγος τόνισε ότι οι τοπικοί φορείς θέλουν να συμβάλλουν με αποφασιστικότητα στην επίλυση του προβλήματος και τόνισε, πως αν αποδειχτεί η μόλυνση θα πρέπει να επέμβει η κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε, ότι παρόλο που έχει ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια για το θέμα, δεν έχει αναλάβει δράση για την επίλυσή του.

Επίσης, τόνισε, ότι η Θήβα έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να τροφοδοτεί με νερό τη Θήβα. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη η περιοχή να συνδεθεί με το νερό του Μόρνου και κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ για αλόγιστη συμπεριφορά στην παροχή νερού προς τη Θήβα, με αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις να έχουν φτάσει από τα 70 μέτρα στα 300 και τα 400. 

Από την πλευρά του, ο καλλιεργητής Γιαννης Σκούμας δήλωσε ότι είναι ελεγμενα και απολύτως ασφαλή τα προϊόντα που παράγει η περιοχή.

Μετρήσεις στην Χαιρώνεια της Βοιωτίας κατέδειξαν ότι ο υπογειος υδροφόρος ορίζοντας εξακολουθεί να είναι μολυσμένος με εξασθενές χρώμιο, ένα χρόνο μετά την πρώτη καταγραφή του τοξικού στοιχείου.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το εξασθενές χρώμιο αγγίζει τα 15 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. 

Εν τω μεταξύ, ξεπερνούν τις 21.600 οι υπογραφές των πολιτών στην ιστοσελίδα
Τη μαζική υπογραφή του ψηφίσματος του ΣΚΑΪ υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.
Πηγή: skai.gr