Κλείσιμο

Αναπνέουμε δηλητήριο

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ελληνικές πόλεις σκεπάζει μολυσμένη ατμόσφαιρα και οι Έλληνες πολίτες αναπνέουν τοξικό αέρα, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις αυτού στην υγεία μας.

Η έκθεση κατατάσσει έξι Ελληνικές πόλεις, στις πρώτες θέσεις με τη τοξικότερη σύσταση ατμόσφαιρας, με βασίλισσα τη Θεσσαλονίκη και τρίτη στην κατάταξη της Αθήνα. Ακολουθούν η Λάρισα, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, ο αέρας σε αυτές τις πόλεις είναι γεμάτος με τοξικά μικροσωματίδια, τα οποία μεγάλο μέρος του έτους υπερβαίνουν τα επιτρεπτά για την υγεία όρια.

Οι επιστήμονες τα συνδέουν άμεσα με θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία, καθώς θεωρούν ότι αυτά ευθύνονται για καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, για υπέρταση και για βλάβες στους πνεύμονες και το σώμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο αέρας που αναπνέουμε ευθύνεται για τη μείωση της ζωής μας, τουλάχιστον κατά εννέα μήνες.

Βασική αιτία για την ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται το κυκλοφοριακό, καθώς τα ΙΧ αυτοκίνητα παράγουν ετησίως 114 τόνους αιωρούμενων μικροσωματιδίων, αλλά και οι ρύποι των εργοστασίων.
Πηγή: skai.gr