Ανακύκλωση με σκουλήκια

Μια πρωτότυπη λύση βρήκαν οι Αρχές στο Χονγκ Κονγκ, για να αποσυμφορήσουν τους κορεσμένους χώρους ταφής απορριμμάτων: επιστράτευσαν σκουλήκια, τα οποία μπορούν να φάνε τόνους οργανικών σκουπιδιών κάθε ημέρα.

Ένα δοχείο γεμάτο σκουλήκια μπορούν να μετατρέψουν τα σκουπίδια σε οργανικό κομπόστ.

Αυτό είναι μέρος ενός νέου προγράμματος ανακύκλωσης.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ σχδιάζουν να δημιουργήσουν μεγάλες μονάδες εκτροφής σκουληκιών τα οποία θα μετατρέπουν τα οργανικά απορρίμματα σε λίπασμα φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα σκουλήκια τρώνε και χωνεύουν τα απορρίμματα, αφήνοντας πίσω τους ένα κομπόστ πλούσιο σε οργανικές ύλες.

Ανέκαθεν, τα σκουλήκια έτρωγαν απορρίμματα, απλώς μέχρι τώρα δεν είχαμε σκεφθεί να τα εκμεταλλευθούμε. Αυτό που κάναμε ήταν να προσαρμόσουμε τη φυσική διαδικασία στην τεχνολογία και τις κλίμακες του 21ου αιώνα, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

hspace=4Εφεξής, τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θα διαχωρίζουν τα οργανικά κατάλοιπα, πριν αυτά σταλούν στις χωματερές.

Προς το παρόν το πρόγραμμα είναι προαιρετικό, όμως οι Αρχές σχεδιάζουν να καθιερώσουν πρόστιμα για όσους δεν διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους.

Για την ώρα, επαφιέμεθα στην καλή διάθεση των πολιτών, οι οποίοι διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους και συμμετέχουν στην ανακύκλωση. Δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο. Όμως νομίζουμε ότι στο μέλλον, εάν επιβάλουμε κάποιου είδους πρόστιμο, ο κόσμος θα το ξανασκέφτεται πριν πετάξει τα σκουπίδια.

Ιδίως για το Χονγκ Κονγκ, το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς οι υφιστάμενες χωματερές θα έχουν κορεστεί πλήρως σε περίπου τρία χρόνια.
Πηγή: Πηγή: BBC, (επιμέλεια, Βασιλική Κοτζιά)