Ανακαλύφθηκαν δόντια προϊστορικού καρχαρία 80 εκατ. ετών σε αρχαιολογικό χώρο της Ιερουσαλήμ

Σε έναν αρχαιολογικό χώρο 2.900 ετών στην Ιερουσαλήμ, επιστήμονες εντόπισαν ένα μικρό κουτί με μια συλλογή απολιθωμένων δοντιών καρχαρία και τους γέμισε ερωτηματικά.

«Αυτά τα απολιθώματα δεν βρίσκονται εκεί οπού θα έπρεπε, εικάζουμε ότι έχουν μετακινηθεί. Ήταν πιθανώς πολύτιμα για κάποιον. Απλώς δεν ξέρουμε γιατί, ή γιατί παρόμοια αντικείμενα έχουν βρεθεί σε πολλά μέρη του Ισραήλ.»

Ο Δρ Tόμας Τούετκεν,  ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάιντζ, παρουσίασε τα ευρήματα του στο φετινό Συνέδριο Goldschmidt. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται σε έγγραφα ανοιχτής μορφής στο Frontiers in Ecology and Evolution.

Τα δόντια βρέθηκαν μαζί με οστά ψαριών και υπολείμματα εργαλείων κεραμικής στο υπόγειο ενός σπιτιού που χρονολογείται γύρω στον 10ο αιώνα π.Χ, κατά την εποχή του Σιδήρου . Αρχικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι βρήκαν ένα ειδικό λάκκο που χρησίμευε στην συγκέντρωση σκουπιδιών και απορριμάτων.

«Αρχικά υποθέσαμε ότι τα δόντια του καρχαρία ήταν υπολείμματα φαγητού που είχε πεταχτεί πριν από σχεδόν 3000 χρόνια, αλλά όταν υποβάλαμε το έγγραφο της έρευνας για δημοσίευση, ένας από τους ερευνητές επεσήμανε ότι ένα από τα δόντια θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από έναν αρχαίου είδους καρχαρία που είχε εξαφανιστεί για τουλάχιστον πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Η χημική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι πράγματι και τα 29 δόντια καρχαρία που ανακτήθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή ήταν απολιθώματα. Η σύνθεσή τους έδειξε ότι η ηλικία τους είναι περίπου 80 εκατομμυρίων ετών. Με βάση την ηλικίας του λοιπόν , οι ερευνητές συμπέραναν ότι βρέθηκαν στην έρημο του Νέγκεβ. Τα απολιθώματα συλλέχθηκαν εκεί και στη συνέχεια επέστρεψαν στον οικισμό.

Τα δόντια που έχουν ταυτοποιηθεί προέρχονται από διάφορα είδη καρχαρία. Ένα από αυτά είναι ο καρχαρίας «Squalicorax». Τα απολιθωμένα δόντια του Squalicorax, ενός εξαφανισμένου είδους καρχαρία που θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 5 μέτρα, αναζητούνται σήμερα από συλλέκτες απολιθωμάτων.

Πηγή: Forbes