Αναγγένηση μέσα από τις στάχτες

Αναγγένηση μέσα από τις στάχτες
Μέσα από τις στάχτες θα αναγεννηθούν οι πυρόπληκτες περιοχές ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τόνισε, ότι το υπουργείο θα σχεδιάζει για τις περιοχές που κάηκαν από τις πυρκαγιές, νέα γεωργία που θα έχει ως βάση την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Πρόσθεσε, ότι θα γίνει εμπλουτισμός των δασικών εκτάσεων που κάηκαν και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο κ. Κοντός είπε ότι η χώρα μας έχει μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια και τα προϊόντα της μπορούν να διατεθούν σε υψηλές τιμές γιατί διακρίνονται για την ποιότητά τους.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Ήδη, το ίδρυμα Λάτση χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε νέους αγρότες στις πυρόπληκτες περιοχές και ενισχύει τις οικογένειες των πυροσβεστών που έχασαν την ζωή τους.

Τη συνένωση πυρόπληκτων οικισμών για την ανασυγκρότηση και την οικονομική τους ανάπτυξη, πρότεινε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε την Τρίτη.

Οι 53 διδάσκοντες και οι δεκάδες φοιτητές (προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί) που προσέφεραν εθελοντικά τις γνώσεις τους και την εμπειρία επιτόπιας έρευνας πολλών εβδομάδων, ανέπτυξαν μια πιλοτική μελέτη για την Ηλεία σε τρεις κυρίως άξονες: πολιτικές χωροταξικής και οικιστικής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, νέα υδρολογικά και γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή, μελέτη της συμπεριφοράς των κτιρίων στις πυρκαγιές.

Σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πρότυπο για την ανασυγκρότηση της οικονομία της περιοχής, όπως σημειώνεται στην έρευνα της σχολής ΑρχιτεκτόνωνΜηχανικών, υπάρχει έντονη αμφιταλάντευση μεταξύ δυο επιλογών: Έμφαση στην ενίσχυση της εντατικής ανάπτυξης τουρισμού στην κατεύθυνση του μαζικού τουρισμού ή έμφαση στον εκσυγχρονισμό με σεβασμό του περιβάλλοντος.

Η δεύτερη επιλογή, τονίζεται στην έρευνα, όχι μόνο είναι συμβατή, αλλά και ενισχύεται από την προώθηση ήπιων μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός και την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων κατάλληλης κλίμακας ώστε να λειτουργούν σε συνάρτηση με τους υφιστάμενους οικισμούς. 

Όσον αφορά την εδαφική και γεωλογική κατάσταση στο δήμο Ζαχάρως, στην έρευνα της σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών σημειώνεται ότι από τα 180.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκε το 90%.
Πηγή: skai.gr