Ακατάλληλο και μη πόσιμο νερό

Κατόπιν προτάσεως του δημάρχου Οινοφύτων, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ενημερώνει τους κατοίκους ότι το νερό είναι ακατάλληλο και χαρακτηρίζεται μη πόσιμο.

Αιτία, τα απόβλητα των βιομηχανιών της περιοχής που μολύνουν τον Ασωπό και τον υδροφόρο ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο το οποίο είναι καρκινογόνο.

Ήδη, κάποιοι κάτοικοι έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να πίνουν το νερό της βρύσης και αναγκάζονται να αγοράσουν εμφιαλωμένο.

Ωστόσο, το πρόβλημα αφορά ολόκληρη τη χώρα καθώς νερό χρησιμοποιείται στη γεωργία και στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών της περιοχής, με αποτέλεσμα να περνά στην τροφική αλυσίδα, καταγγέλλουν στο ΣΚΑΪ αρμόδιοι φορείς.

Οι επιβολές προστίμων (αν και χαμηλών) [
• •
Όπως αποκαλύπτει την Τρίτη η εφημερίδα Καθημερινή, βιομηχανικά
Μάλιστα, οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους που κοινοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στη δημοτική αρχή καταδεικνύουν σοβαρότατη επιβάρυνση του νερού [
Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΪ ο χημικός μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου [
Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της κατάστασης είναι ότι ο δήμος προτίθεται με έκτακτη ανακοίνωσή του , να συστήσει στους πολίτες να διακόψουν την κατανάλωση νερού. Επί μία δεκαετία μας πότιζαν με ακατάλληλο νερό, ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Μιχάλης Γιαλούρης. [
Το οικολογικό έγκλημα αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο που
Μέχρι και καφάσια επιπλέουν...
Στο πέταλο του Μαλιακού, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, εκεί που γίνονται έργα για τη νέα εθνική οδό, κάτοικοι καταγγέλλουν ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες έχουν εγκαταστήσει το εργοτάξιό τους πάνω στο ποτάμι του Λογγού, σκάβοντας σε μεγάλο βάθος και εναποθέτοντας χιλιάδες τόνους χώματος και μπάζων.

Αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας Φθιώτιδας αποκαλύπτει πως σε μία έντονη βροχόπτωση χώματα, μπάζα και σκουπίδια θα παρασυρθούν στις εκβολές του ποταμού και στη συνέχεια θα καταλήξουν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι ακτές.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, το ρέμα στο χωριό Κόμνινα άσπρισε από ένα υγρό που μυρίζει τοξική ουσία που, όπως λένε οι κάτοικοι, απορρέει από το εργοτάξιο της κοινοπραξίας που κατασκευάζεται στη σήραγγα Καλλιδρομίου.

Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από την κατασκευάστρια εταιρία να εγκαταστήσει μονάδα καθαρισμού των αποβλήτων της, ώστε να κρατηθεί το ρέμα καθαρό.

Εξάλλου, σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται η εγκατάσταση που υδροδοτεί το χωριό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα να πει εάν το νερό που πίνουν οι κάτοικοι είναι καθαρό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο αντινομάρχης Βοιωτίας Δημήτρης Αγγέλου τόνισε ότι το ζήτημα ξεκίνησε μαζί με την άναρχη και ανερμάτιστη ανάπτυξη που έγινε χωρίς όρους περιβαλλοντικούς. Δηλαδή, από την περίοδο που διαπιστώθηκε ότι ασφυκτιά η Αθήνα και θα πρέπει οι ρυπογόνες επιχειρήσεις να βγούνε έξω με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από το 1960 και μετά. Όπως η πολιτεία ανέπτυξε την Αθήνα και έφτασε στο μπλακ αουτ της ρύπανσης κατά τον ίδιο τρόπο τις μεταβίβασε και στην Βοιωτία.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των εξωραϊστικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής του Ωρωπού Χρήστος Παναγόπουλος αποκάλυψε ότι το θέμα δεν είναι καινούργιο και πως από το 1994 οι σχετικές μελέτες που δείχνουν ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί, έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές.
Ερωτηθείς σε ποιους φορείς έχουν απευθυνθεί ο κ. Παναγόπουλος είπε χαρακτηριστικά σε όλους, και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην σημερινή, που προεκλογικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα Οινόφυτα είπε ότι το πρώτο θέμα που θα πιάσουμε είναι ο Ασωπός. Σας το βεβαιώνω και σαν αντιπολίτευση τώρα και μεθαύριο σαν κυβέρνηση. Θέλουμε επιτέλους ο πρωθυπουργός στο παρά ένα, στο θάνατο, να πάρει μέτρα.

Την παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τον Ασωπό ποταμό και να επιβάλουν πραγματικά πρόστιμα ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ η Χριστίνα Θεοχάρη, υπεύθυνη της επιτροπής περιβάλλοντος του τεχνικού επιμελητηρίου.
Πηγή: skai.gr